A múlt héten hazamehetett a bíróságról az a férfi, akit a borsodnádasdi Csenge meggyilkolásával gyanúsítanak. Az ítélet után a lány anyja elájult a bíróságon. Az áldozat családja most attól tart, hogy B. Roland külföldre fog menekülni – írja a Blikk.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt állt bíró elé B. Roland, akit az első fokon eljáró bírósági eljárás után kiengedtek a rácsok mögül. A bírónő azt mondta, nem bizonyították be neki, hogy a férfi verte meg a lányt, csak az a biztos, hogy ő dobta a vízaknába, mert halottnak hitte. Mindössze abban találták bűnösnek, hogy magára hagyta Csengét. A férfit az ítélet nem korlátozza abban, hogy repülőre üljön és külföldre utazzon.  Csenge családja pontosan ettől tart.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Egyszerűen nem értem, legalább lakhelyelhagyási tilalmat miért nem rendelt el. Akkor a rendőrségnek rálátása lenne a mozgására. Az elítélt még fiatal, nem életszerűtlen a feltételezés, hogy külföldre szökik. A hatóság tagjai akkor sem tudnak semmit csinálni, ha a szemük előtt száll fel egy repülőgépre. Az ítélet nem jogerős, a férfi pedig 15 évet kaphat később – mondta a lapnak a család védője, dr. Lichy József. Hozzátette, hogy a szakértő szerint nem lehet összetéveszteni, hogy valaki eszméletlen vagy halott. B. Roland ellenőrizhette volna, hogy lélegzik-e, vagy, hogy van-e pulzusa. 

Csenge anyja felvette a kapcsolatot a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületével, mert igazságtalannak tartja az ítéletet. 

Békés demonstrációt tartunk március 28-án Miskolcon, a Hősök terén 15 órától. Célunk, hogy soha többé ne születhessen ilyen enyhe ítélet. Csenge édesanyjával tartom a kapcsolatot, szegény asszony még mindig nagyon rossz lelkiállapotban van amiatt, hogy a gyilkos szabad emberként kisétált a bíróságról – mondta a lapnak Száva Vince elnök.

Ahogy azt korábban megírtuk, a lány holttestét egy borsodnádasdi vízaknában találták meg 2017 szeptemberében. Halála előtt Csenge B. Rolanddal találkozott, aki a hatóságok szerint 
bedrogozva és berúgva többször megütötte a lányt, majd az aknába dobta. 

Végül mindössze négy évet kapott, és az ítélethirdetés után kisétálhatott a teremből. Az ügyben eljáró bírónő úgy döntött, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítéli el a férfit. Életszerűnek találta ugyanis azt, hogy nem ő verte meg a lányt brutálisan, "csak" beledobta a vízaknába,  mert azt hitte, hogy már halott. Hogy miért életszerűtlen és mond ellent a törvényeknek a tömegfelháborodást okozó ítélet, arról az Origo pénteki cikkében részletesen olvashat.