Leállították az eltávozásokat, korlátozzák a látogatásokat a börtönökben a koronavírus miatt

Vágólapra másolva!
A koronavírus-fertőzés elleni védekezés jegyében a büntetés-végrehajtási szervezet felfüggesztette az ideiglenes intézetelhagyások - kimaradás, eltávozás - engedélyezését a fogvatartottak számára; a látogatás során a fogvatartottak és hozzátartozóik "fizikális érintkezése" nem lehetséges - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).
Vágólapra másolva!

A szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését a hazai börtönökben - írták a közleményben.

Mint írták, a börtönök felkészültek a - járványügyi helyzettől függő - szükséges intézkedések bevezetésére, ugyanakkor már most valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben

folyamatos a felület- és eszköz-fertőtlenítés,

illetve ellátták az egészségügyi személyzetet védőeszközökkel és érintés nélküli digitális hőmérőkkel.

Emellett rendszeresen felhívják a személyi állomány és a fogvatartottak figyelmét a fertőzést megelőző higiéniai szabályok betartására,

a napi többszöri kézmosás és a kézfertőtlenítés lehetősége is biztosított.

Tudatták azt is, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs döntése alapján felfüggesztették az ideiglenes intézetelhagyások engedélyezését a fogvatartottak számára, beleértve a korábban engedélyezett, de még meg nem kezdettek végrehajtását is.

Ezzel kizárják annak lehetőségét, hogy az eltávozásról vagy kimaradásról visszaérkezők által - esetlegesen - bejuthasson a koronavírus a börtönök falain belülre, ezzel veszélyeztetve a testület személyi állományát és a teljes fogvatartotti közösséget. A már engedélyezett kérelmeket - amennyiben azok indoka továbbra is fennáll - utólag pótolják.

A BVOP közölte azt is, hogy a büntetésüket kezdő elítéltek egészségügyi befogadása alkalmával úgynevezett

közegészségügyi-járványügyi vizsgálaton esnek át, e nélkül közösségbe nem helyezhetőek.

A vizsgálat minden esetben kiterjed a testhőmérséklet mérésére és az utazási előzmények kikérdezésére. Fertőzés gyanúja esetén az érintettet azonnal elkülönítik, amíg a laborvizsgálati eredmények megerősítik vagy kizárják a koronavírus jelenlétét.

„Amennyiben az eredmény pozitív és a fogvatartott polgári egészségügyi intézménybe szállítása és járványügyi elkülönítése indokolt, úgy azt a mindenkori biztonsági szabályok betartásával, egyben az intézkedést végrehajtó személyi állomány egészségügyi védelmének biztosításával hajtják végre" - írták.

A BVOP megelőző intézkedéseket vezetett be a látogatófogadással kapcsolatban is: a fogvatartottak és hozzátartozóik "fizikális érintkezése" nem lehetséges a látogatás során.

Emellett kiemelt figyelemmel kezelik azokat a fogvatartottakat, akiknek külföldi hozzátartozóik vannak.

A fogvatartottak külön tájékoztatást kaptak arról, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel történik a korlátozás, amit tudomásul vettek.

A BVOP tájékoztatása szerint valamennyi bevezetésre kerülő - az aktuális járványügyi helyzethez igazodó - megelőző intézkedésről mind a fogvatartottak, mind hozzátartozóik, kapcsolattartóik tájékoztatást kapnak, emellett a büntetés-végrehajtási szervezet hivatalos weboldalán (bv.gov.hu) is elérhetőek lesznek a legfrissebb információk.