Március 7-én este robbanás történt egy Vám utcai társasházban Vácon. Tűz nem keletkezett, az épületet 108 embernek kellett ideiglenesen elhagynia, ők visszatérhettek az otthonukba.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai szakértők bevonásával kezdték meg a robbanás keletkezési okának és körülményeinek vizsgálatát.

Arra jutottak, hogy a robbanás keletkezési helyén, egy harmadik emeleti lakás konyhájában tartózkodó két férfi

egy hatástalanítottnak vélt II. világháborús gránátot izzított a gáztűzhelyen,

amikor bekövetkezett a detonáció. A két férfit könnyű sérüléssel látták el a mentők.

A lakás átvizsgálásakor a rendőrök nagy mennyiségben találtak hatástalanítottnak vélt régi lőszereket, harcászati eszközöket, fegyvereket, második világháborús relikviákat, amelyekből a két férfi emléktárgyakat készített.

Ezek már vizsgálja tűzszerész-, illetve fegyverszakértő.

A lefoglalt eszközöket a két gyűjtőszenvedélyű férfi előzőleg hatástalanítottként szerezte be, vásárolta meg, majd azokból különböző emléktárgyakat készített. Velük szemben robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak a felrobbant II. világháborús gránátot egy kókai férfitől vették, akit a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei közreműködésével március 9-én reggel elfogtak az otthonában és a kapitányságra vittek. Kihallgatásával egy időben kókai házában megkezdődött a helyszíni szemle és a kutatás.