A Szent László Kórházban karanténba helyezett iráni állampolgárok egy része székeket dobált ki a kórteremből, nem működik együtt az orvosokkal, ápolókkal. Csak rendőri segítséggel tudják bent tartani őket a karanténban - derült ki az Operatív Törzs délutáni sajtótájékoztatóján. Mától egyébként megváltozhat a koronavírusteszt biztonsági protokollja.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, hogy csak rendőri segítséggel tudják bent tartani a Szent László Kórházban karanténba helyezett iráni állampolgárok egy részét. Nem működnek együtt az orvosokkal, ápolókkal, ellenállnak a kéréseiknek. Voltak, akik megpróbálták elhagyni a kórházat. Velük szemben adott esetben eljárnak a hatóságok.

A karantén szabályainak be nem tartása bűncselekmény, a nem magyar állampolgárok esetében az országból való kiutasítással járhat  

- figyelmeztetett a tájékoztatón Kiss Attila dandártábornok.

Szent László KórházFotó: Csudai Sándor - Origo

Aki karanténban van, miután lejár az ideje, azt idegenrendészeti őrizet alá veszik, ha ez indokolt. Ennek időtartama 6 hónap. Ezt 6 hónappal lehet meghosszabbítani, utána történhet meg a kiutasítás.

Az iráni diákokkal kapcsolatban egyébként az iráni nagykövetséggel is felvették a kapcsolatot.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elmondta, hogy összesen 5 iráni diák van a 9 koronavírusos beteg között. A Debrecenben kezelt beteget a Szent László Kórházba fogják szállítani. Ma több iráni elhagyhatta a karantént, mert lejárt annak az ideje.

Szlávik arról is beszélt, hogy

a karanténban tartott irániak egy része székeket dobált ki a kórteremből.  

Ezért kellett rendőrt hívni. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha a karanténban lévő személyek nem tartják be a szabályokat, és a karantén 14 napja alatt érintkeznek más személyekkel, akkor az érintkezés időpontja után újrakezdődik a 14 napos karantén. Ez történt az irániakkal is, noha telefonon keresztül az egyetem és az iráni budapesti nagykövetség is elmagyarázta nekik, hogy miről szól a karantén és a koronavírus.

Kérdésre válaszolva Szlávik azt is elmondta, hogy egy iráni diákot a közösségi oldalon kerestek meg, de csak azért, mert a bejelentett címén nem találták, és a vírusveszély miatt valamilyen módon gyorsan kellett kapcsolatba lépni velük.

Szlávik János infektológus főorvosFotó: Polyák Attila - Origo

Ami pedig az iráni betegeket illeti, ők jól vannak, de gyógyultnak csak akkor lehet nyilvánítani őket, ha három egymást követő napon negatívak a tesztjeik.

Egy másik kérdésre reagálva leszögezte: az eddigi protokoll értelmében nem kellett elvégezni a megbetegedett idős magyar férfi fián a tesztet. Ezt egyébként azóta sem végezték el, mert külföldön van.

Beszélt arról is, hogy tudomása szerint nincs jelenleg kiskorú beteg karanténban. Mától egyébként megváltozhat a koronavírusteszt biztonsági protokollja, ennek részleteit kedden ismertetik. 

1,2 millió maszk van tartalékban

Lakatos Tibor újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy 1,2 millió maszk van tartalékban az egészségügyi intézményekben, a büntetés-végrehajtási szervezet pedig naponta 25 ezret gyárt, három műszakban. Később ezek kerülnek ki a gyógyszertárakba, a kiszállításuk folyamatos.

Tesztekből sincs hiány, azok Magyarországon bőven rendelkezésre állnak.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetőjeFotó: Polyák Attila - Origo

Beszélt arról is, hogy az álhírek problémát jelentenek, a Nemzeti Oknyomozó Iroda vizsgálja az online tartalmakat. Összesen négy büntetőeljárás zajlik koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztése miatt. Eddig 1 személyt sikerült azonosítani közülük.

A koronavírusos idős férfi felesége is megbetegedett

Ahogy arról az Origo beszámolt a kormányzati tájékoztató honlap információi alapján, hétfőn reggel a fővárosi Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt lévő egyik iráni fiatalnál és egy magyar nőnél - a már korábban a vírussal megfertőzött idős magyar férfi 74 éves feleségénél - diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést.

Ezzel kilencre nőtt a hazai betegek száma. 

Kormányzati döntés alapján a magyarországi repülőterek 2020. március 9-től, hétfőtől nem fogadhatnak járatokat a koronavírus-járvánnyal érintett észak-olaszországi városokból, tehát Milánóból, Bergamóból és Trevisóból.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán megszervezett nemzetközi videokonferencián vett részt, amelyet Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kezdeményezett.

A konferenciabeszélgetésbe Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát, Bojko Boriszov bolgár kormányfők, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök, illetve Ludovic Orban román miniszterelnök kapcsolódott be.

Közben Potápi Árpád, a kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára egy háttérbeszélgetésen azt tanácsolta a magyarországi oktatási intézményeknek, hogy a <<határtalanul program>> keretében a fertőzésveszély miatt egyelőre ne szervezzenek külhoni területekre osztálykirándulásokat.