Ahogy arról az Origo is beszámolt, Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője a napi szokásos sajtótájékoztatón elmondta, hogy csak rendőri segítséggel tudták bent tartani az iráni diákokat a Szent László Kórházban, ahol a koronavírussal fertőzötteket és a fertőzésgyanús személyeket helyezték karanténba. A diákok nem akartak együttműködni a magyar orvosokkal és ápolókkal. Szlávik János, a kórház főorvosa pedig arról beszélt, hogy az irániak székeket dobáltak. Kiss Attila dandártábornok, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője pedig elmondta, hogy a karantén szabályainak be nem tartása egyes esetekben bűncselekménynek minősül, a nem magyar állampolgárok esetében az országból való kiutasítással is járhat. Az Origo részletesebb információk birtokába jutott a kórházban történtekről.

A budapesti Szent László Kórházban a kialakított karantén miatt korlátozzák a mozgást,  a bent tartózkodó betegek sem közlekedhetnek szabadon, zárják az ajtókat is. Vagyis mások a  magatartási szabályok, mint a többi hazai egészségügyi intézményben.

A Szent László KórházForrás: dpckorhaz.hu

Ahhoz, hogy a fertőző betegek ne fertőzhessenek meg másokat is, az ő szabadságukat is korlátozni kell.Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a járványügyi hatóság hoz egy határozatot, ami rögzíti azt, hogy az adott betegnek a kórházban kell tartózkodnia.

Azt is meghatározzák, hogy mikortól kell ott tartózkodnia, azt viszont nem, hogy meddig, mert nem lehet tudni, mennyi ideig tart a gyógyulás.

Az iráni diákok egyáltalán nem működtek együtt, vasárnap és hétfőn szemeteskukákat dobáltak a kórtermekben, majd székeket dobtak ki az ablakon.

Az irániak egy része az ápolónőket is fenyegette.

Egyesek ellenálltak az orvosi vizsgálatnak, nem adtak különböző mintákat.

(Koronavírus esetében egyébként vér- és torokmintát szoktak venni.)

Ráadásképpen az irániak vasárnap azt skandálták, hogy éjfélkor megszöknek.

Információnk alapján, vasárnap 28 iráni állampolgár tartózkodott a kórházban, akik közül hétfőn 8-at elengedtek.

Az irániak magatartását forrásunk azért is nevezte hihetetlennek, mert az egészségügyi intézkedések az ő érdekükben történtek, ők az ellenállásukkal pedig nemcsak a környezetüket, hanem saját magukat is veszélyeztették.

Ráadásul egyetemi hallgatókról van szó, sőt, egészségügyi képzésben vesznek részt.

A járványügyi hatóság, amikor meghozta a határozatát, a rendelkező részben arra is felhívta a figyelmet, hogy hol kell tartózkodniuk a fertőzötteknek, illetve a fertőzésgyanús embereknek.Közölték azt is, hogy milyen szankciókkal jár, ha ennek a magatartásnak nem tesznek eleget.

Ahogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője, Kiss Attila elmondta, a külföldiek akár idegenrendészeti eljárás alá is vonhatóak, vagy sor kerülhet a tartózkodási engedélyük megvonására, beutazási korlát elrendelésére.

A járványügyi hatóság az indokolási részben tájékoztatást adott az irániaknak arról, hogy milyen szankciók várhatóak, ha nem tesznek eleget a rendelkező részben foglaltaknak.

A Szent László Kórházba ellátogatott az iráni nagykövetség és az idegenrendészet több munkatársa is, így nyelvi korlátok sem állhattak fenn az egyetemisták és az orvosok, ápolók között.

A diákok tehát annak ellenére szegték meg a karantén szabályait, hogy pontosan tisztában voltak azokkal, illetve a várható szankciókkal is.