Előkészítő ülést tart szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya ügyében, akit a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádol az ügyészség.

A bíróság előrejelzése szerint a vádlott, mint a Viking Sigyn szállodahajó 64 éves kapitánya egyedül vezette a hajót, amikor elérte a Margit híd előtti vízszakaszt, ahol legalább 5 percig nem a vezetésére koncentrált. 

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-énForrás: MTI/Mónus Márton

7 másodperc, 28 élet

Május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel 

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt, 

miután ütközött a nagy szállóhajóval a Margit híd alatt. 

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány. 

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai, és turistaként vagy idegenvezetőként volt a hajón.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként. 

Még aznap éjjel előkerültek a hídnál és a különböző pontokon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételei, amelyeken valamennyire lehet látni, mi történhetett. 

A Viking nekiment a Hableánynak, amelyet a hotelhajó szinte maga alá gyűrt. Huszonhét halálos áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utasét a mai napig nem. 

Hét túlélő

A boruló hajóról többen közvetlenül a hideg Dunába estek. 

Hét embernek sikerült megmenekülnie, 

de többen a Hableány fogságában rekedtek.

A túlélők közül volt, akit a baleset helyszíne mellett mentettek ki az éppen arra közlekedő hajósok és utasaik, valakit pedig az erős sodrás miatt csak a Duna délebbi szakaszainál lévő hidaknál sikerült kiemelni a vízből. A 4 méter/másodperces sodoródási sebességgel haladó testek ugyanis a tragédiát követő percekben már messze jártak a Hableánytól.

Megemlékezők a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Viking Sigyn 64 éves, ukrán kapitánya nem állt meg, hogy segítsen, de még csak nem is jelentette a hatóságoknak, hogy mi történt, hanem továbbhaladt, és kikötött az Árpád hídnál, a folyó pesti oldalán. 

A balesetet 15 perccel később jelentette be az egyik hajó utasa a rendőrségen.

Börtönben Jurij C.

A magyar nyomozók a Viking kapitányát, Jurij C.-t 

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt 

hallgatták ki gyanúsítottként. Őrizetbe vették, majd június 1-én letartóztatták. 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelősségre vonhatják.