Kilépett jobbikosok: Nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy Jakab Péter kiárusítja a pártot Gyurcsány Ferencnek

JAKAB Péter
Budapest, 2020. március 2. Jakab Péter, a Jobbik elnöke azonnali kérdést tesz fel a miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 2-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
"Sajnos a Jobbikot ma két diktátor vezeti: Jakab Péter és Gyöngyösi Márton" - ezekkel a szavakkal búcsúzott két Zala megyei jobbikos egykori pártjától. Hozzátették, nem fogják ölbe tett kézzel nézni, ahogyan "Jakab Péter és Gyöngyösi Márton kiárusítja a pártot Gyurcsány Ferencnek és a DK-nak." Ezzel még nincs vége a sornak: hétfő délelőtt négy Hajdú-Bihar megyei jobbikos csoport közös közleményben jelentette be, hogy pártjuk "dékásodása" miatt feloszlatta magát.  
Vágólapra másolva!

Ez a hét is jobbikos kilépésekkel és alapszervezeti feloszlatásokkal kezdődött. Ezúttal Zala megyében és Hajdú-Bihar megyében gyengült a párt.

Zala megye

"Mi, a Jobbik Zala megyei tagjai, kijelentjük, hogy nem vagyunk hajlandóak tovább nézni a Jobbik szétkaszabolását, ezért jeleztük az Országos Elnökségnek, és a pártigazgatónak, a tagságunk megszüntetését" - olvasható Stummer Attila, a zalaegerszegi Jobbik IT elnöke, és Koller-Purger Dávid, a lenti csoport elnöke Facebookon közzé tett közleményében. A két politikus azzal indokolta döntését, hogy

  • nem fogják ölbe tett kézzel nézni, hogy Jakab Péter és Gyöngyösi Márton kiárusítja a pártot Gyurcsány Ferencnek és a DK-nak;
  • a Jobbikot jelenleg két diktátor, Jakab Péter elnök és Gyöngyösi Márton elnökhelyettes vezeti;
  • nem igaz, hogy Jakab "érdemelvű pártot" épít, hiszen az általa vezetett elnökség sorra vált meg "a munkájukat 10-15 éve lelkiismeretesen végző párttagoktól"
  • a távozók helyeit más pártokból "igazolt", és baráti társaságból kiválasztott emberekkel pótoltak;
  • a párt vezetősége "autoriter rendszert" épített ki a tisztújítást követően;
  • az elmúlt időszakban a Jakab-féle vezetés szembeköpte a párt szavazóit.

"Mi továbbra is a Zala megyében élőkért fogunk küzdeni, lelkiismeretesen, tisztességesen, egyesületi keretek között. Jakab Péternek pedig a következőt üzenjük: Az utolsó kapcsolja le a villanyt." - zárták írásukat.

A történet pikantériája, hogy a múlt héten több Vas megyei Jobbik-csoport vezetője kilépett a pártból, azt hangoztatva, hogy a megyében megszűnt a szervezet. A történtekre reagálva Balassa Péter, Vas és Zala megyei regionális igazgató közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy mindkét megyében stabil a Jobbik helyzete.

Hajdú-Bihar megye

Rigán István, a szervezet hajdúszoboszlói választókerületi elnöke, valamint a választókörzet alapszervezeti elnökei hétfő reggel közös közleményt juttattak el szerkesztőségünkhöz, amelyben azt írják, hogy

"hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottunk, hogy a mai nappal valamennyi tagunk megszünteti párttagságát a Jobbik Magyarországért Mozgalomban, és ezzel együtt feloszlatjuk alapszervezetünket és helyi szervezeteinket, így Püspökladány, Ebes, Tetétlen és Sárrétudvari településeken megszűnik képviseletünk."

Úgy látják, a párt januári tisztújító kongresszusa óta nyilvánvalóvá vált, hogy a Jobbik "mára semmivé lett." A közlemény aláírói szerint a párt balratolódása már a legutóbbi tisztújítás óta megfigyelhető, azonban a folyamat csak Jakab Péter elnökké választásával fejeződött be.

- indokolták meg döntésüket, hozzátéve, hogy korábban még bíztak az új elnökben és elnökségben, de aztán csalódniuk kellett bennük. Döntésükhöz egyébként hozzájárult az is, hogy szerintük a megyében olyan politikusok kerültek pozícióba, akik "emberségből, tisztességből elégtelenre vizsgáztak, a tisztségükre alkalmatlanok." A Jobbik volt Hajdú-Bihar megyei politikusai egyesületi formában folytatják a politizálást.

Budapest, 2020. március 2. Jakab Péter, a Jobbik elnöke azonnali kérdést tesz fel a miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 2-án. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mint ismert, Jakab Péter megválasztása után feloszlott a békéscsabai, a debreceni és a Maros megyei Jobbik, kilépett a pártból Bencsik János parlamenti képviselő, budapesti elnök, Szávay István volt parlamenti képviselő, Lokody Levente, a belső ellenzék vezetője, négy budapesti önkormányzati képviselő, Bogdán Szabolcs, a Jobbik debreceni elnöke és Bana Tibor parlamenti képviselő. Múlt héten pedig a teljes Vas megyei Jobbik, valamint a Hajdú-Bihar megyei egyeki és bakonszegi csoport oszlott fel.

Ennek ellenére az ideológiamentességet hirdető pártelnök többször is arról beszélt, hogy a pártja erősödött a megválasztása óta eltelt időben.