Előkészítő ülést tartanak ma a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányának ügyében, akit a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak a tavaly májusi dunai hajóbalesettel kapcsolatban. A balesetben 28 ember halt meg. 

Rezzenéstelen arccal érkezett a bíróságra a Viking Sigyn szállodahajó kapitánya, akinek kamerák kereszttüzében, óriási médiaérdeklődés közepette kell ma válaszolnia a bíró kérdésére. Ahogy írtuk, a vádirat szerint a 64 éves ukrán férfi egyedül vezette a hajót, amikor elérte a Margit híd előtti vízszakaszt,

ahol legalább 5 percig nem a vezetésére koncentrált.

Eközben a kétezer tonnás vas halálos balesetet okozott, elsüllyesztett egy turistákkal teli hajót.

Amíg Jurij C. kijelentette, hogy nem járul hozzá ahhoz, hogy lefotózzák, a riportereket és az operatőröket átküldték egy kisebb terembe a koronavírusra hivatkozva. Itt kivetítőn követhetjük a mai eseményeket.

Jurij C, a Viking kapitányának előkészítő tárgyalása 2020. március 11-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Az előkészítő tárgyalásra a két magyar halálos áldozatait rokonai is eljöhettek volna, de csak a matróz fia és az élettársa jelent meg. A Hableány kapitányának testvére megjelent, a lánya viszont nem, a fájdalmára hivatkozva ugyanisnem volt képes arra, hogy a Viking kapitányának szemébe nézzen.

A vádirat felolvasása után az ügyész felajánlotta, hogy az ukrán férfi 9 év börtönbüntetést és 9 év hajóvezetéstől való eltiltást kap tárgyalás nélkül, ha beismeri bűnösségét.

Juij C. nem ismerte el a bűnösségét.

Semmilyen érdemi vallomást nem tett, kizárólag az egészségügyi panaszairól feltett kérdésre válaszolt. Ezzel kapcsolatban március 25-re, az orvosi vizsgálatok idejére, a bűnügy felügyelet részleges feloldását kérték számára. A szó elterelődött, a bírónő még nem döntött arról, eleget tesz-e ennek a kérésnek. 

Fotó: Szabó Gábor - Origo

7 másodperc, 28 élet

Május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött a nagy szállóhajóval a Margit híd alatt.

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai volt, és turistaként vagy idegenvezetőként volt a hajón.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként.

Még aznap éjjel előkerültek a hídnál és a különböző pontokon elhelyezett térfigyelő kamerák felvételei, amelyeken valamennyire lehet látni, mi történhetett.

A Viking nekiment a Hableánynak, amelyet a hotelhajó szinte maga alá gyűrt. Huszonhét áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utasét a mai napig nem.

A Hableány sétahajó kiemelése a Dunából 2019. június 11-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Hét túlélő

A boruló hajóról többen közvetlenül a hideg Dunába estek.

Hét embernek sikerült megmenekülnie,

de többen a Hableány fogságában rekedtek.

A túlélők közül volt, akit a baleset helyszíne mellett mentettek ki az éppen arra közlekedő hajósok és utasaik, valakit pedig az erős sodrás miatt csak a Duna délebbi szakaszainál lévő hidaknál sikerült kiemelni a vízből. A 4 méter/másodperces sodoródási sebességgel haladó testek ugyanis a tragédiát követő percekben már messze jártak a Hableánytól.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-énForrás: MTI/Mónus Márton

A Viking Sigyn 64 éves ukrán kapitánya nem állt meg, hogy segítsen, de még csak nem is jelentette a hatóságoknak, hogy mi történt, hanem továbbhaladt, és kikötött az Árpád hídnál, a folyó pesti oldalán.

A balesetet 15 perccel később jelentette be az egyik hajó utasa a rendőrségen.

Börtönben Jurij C.

A magyar nyomozók a Viking Sigyn kapitányát, Jurij C.-t

halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt

hallgatták ki gyanúsítottként. Őrizetbe vették, majd június 1-én letartóztatták. 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelősségre vonhatják.

Még véget sem ért a mai tárgyalási nap, már bejelentették, hogy a dunai hajóbaleset pere április 30-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.