Szigorú szabályokat kell betartani a kórházakban a járvány megelőzéséért

Budapest, 2020. március 10. Mentőautó érkezik a budapesti Szent László Kórházba 2020. március 10-én. Az egyészségügyi intézményben kezelik a koronavírus-fertőzött betegeket. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyarországi koronavírus-helyzetről tartott tájékoztatót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a kórházak vezetőinek.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közlemény szerint Kásler Miklós arról tájékoztatta a kórházak vezetőit, hogy eddig csak egyedi esetek vannak Magyarországon, és

ahhoz, hogy a járványt megelőzzék, szigorú eljárásrendet kell követnie mindenkinek.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményekben szükséges rend és fegyelem betartását minden esetben fokozottabb figyelemmel kell kísérni és betartatni.

Kásler Miklós részletesen tájékoztatta a főigazgatókat az eljárásrendről, arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-gyanús esetekkel és a vírussal diagnosztizált betegekkel. Ha a koronavírus-fertőzötteket ellátó és a gyanús eseteknek karantént biztosító Dél-pesti Centrumkórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházakban alakítanak ki karantént.

Mentőautó érkezik a Szent László Kórházba 2020. március 10-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Leggyakrabban enyhe lefolyású a betegség, de a fertőzötteknek légzési nehézségeik is lehetnek. Ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok (lélegeztető készülékek), súlyosabb esetekben ECMO (úgynevezett műtüdő) alkalmazására van szükség. Ezek a berendezések kellő számban rendelkezésre állnak az országban.

Az Emmi jelezte azt is, hogy

a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi-tömböt, arra az esetre, ha csoportossá, tömegessé válna a fertőzés,

és a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes szükség esetén.

Kásler Miklós közölte azt is, hogy a Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni, ahol erre a kritikus egy-két hónapra szüneteltetik a tüdőtranszplantációkat.

Vidéken huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben - derült ki a közleményből, amely kitért arra is, hogy súlyosabb esetekben akár a klinikai vizsgálatok fázisában lévő gyógyszereket is alkalmazhatnak.