Ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet, felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra, valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire Orbán Viktor az EU állam- és kormányfőinek kedd délutáni videokonferenciáján, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezett - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

Orbán Viktor tájékoztatta európai kollégáit arról, hogy Magyarország most a koronavírus elleni védekezésre összpontosít,

a magyar hatóságok a helyzetet egyelőre az ellenőrzésük alatt tartják, jelenleg egyedi esetekkel foglalkoznak.

Valamennyi bizonyítottan fertőzött személy kórházban, karantén alatt van. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy

meg kell találni az egyensúlyt az ügy elbagatellizálása és a pánik között.

Külön kiemelte az osztrák hatóságokkal folytatott kiváló együttműködést - ismertette Havasi Bertalan.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az EU állam-és kormányfőinek 2020. március 10-i délutáni videokonferenciáján a Karmelita kolostorban, amelyet Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezdeményezett. Orbán Viktor kormányfő ismertette az aktuális magyarországi járványhelyzetet, felhívta a figyelmet a gazdasági hatásokra, valamint a koronavírus és a migráció összefüggéseire. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar miniszterelnök leszögezte: az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezik, amely a fertőzés egyik gócpontja.

Magyarország ezért megerősítette a határvédelmét, és ideiglenesen lezárta a tranzitzónákat

- mondta.

Ami a jövőt illeti - folytatta Orbán Viktor - arra törekednek, hogy a vírus a lehető legkisebb hatást gyakorolja a gazdaságra; a kormány vizsgálja, hogyan tud támogatást nyújtani a magyar vállalkozásoknak az európai szabályokkal összhangban.