A magyarországi evangélikusok közfeladat-ellátását méltatta Orbán Viktor miniszterelnök, amikor hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Kondor Péter evangélikus püspököt és Font Sándort, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelőjét - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár kedden az MTI-t.

A találkozón részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos is.

A kormányfő elismeréssel beszélt az evangélikus egyház oktatási és szociális tevékenységéről, és kiemelte: ezeken a területeken a felek hagyományosan jó partnerei egymásnak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadja Kondor Péter evangélikus püspököt (j) és Font Sándort, a Déli Evangélikus Egyházkerület felügyelőjét (szemben, j2) 2020. március 10-én. Az előtérben háttal Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, szemben Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos (b2)Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A keddi megbeszélésen áttekintették a magyar kormány és a Magyarországi Evangélikus Egyház már kitárgyalt, aláírás előtt álló megállapodását, amely az 1998 végén megkötött megállapodás helyébe lép, tekintettel az azóta lezajlott társadalmi és jogi változásokra - mondta Havasi Bertalan. 

Orbán Viktor üdvözölte, hogy a megállapodás megnyugtatóan rendezi az állami iskolákban a kis létszámú csoportok hit- és erkölcstanoktatásának finanszírozását, biztosítja az Evangélikus Hittudományi Egyetem működésének anyagi feltételeit, 

valamint képzési portfóliója bővítésének támogatását. A kormány támogatja az egyház budapesti kórházának létrehozását, félszáz parókia felújítását, 30 gyülekezeti tér megújítását, óvodabővítéseket, valamint az evangélikus örökség megőrzését, közkinccsé tételét is - tájékoztatott a sajtófőnök.