Szentkirályi Alexandra: Tegyünk együtt a környezetünkért! - videó

2020.03.10. 16:28

A vegyesen gyűjtött hulladéknak csupán a 35%-a hasznosítható újra, míg szelektív gyűjtés esetén ez az arány akár 80% is lehet - hívta fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre a kormányszóvivő a közösségi oldalára feltöltött videójában. 

Szentkirályi Alexandra a tatabányai hulladékhasznosítóban járt, és videójában azt mutatta be, a kidobott szemét hány százaléka hasznosítható újra. 

A kormány nem véletlenül döntött arról, hogy betiltja az egyszer használatos műanyagokat, illetve, hogy visszaválthatóvá teszi az üvegeket és a fémdobozokat - mondta a kormányszóvivő a tatabányai hulladékhasznosítóban. A vegyesen gyűjtött hulladéknak csupán a 35%-a hasznosítható újra, míg szelektív gyűjtés esetén ez az arány akár 80% is lehet - tette hozzá.

Mint elmondta, a kormány 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, így különösen a műanyag poharakat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat és bevásárló táskákat.

A  műanyagpalackok, fémdobozok és üvegek használatának rendszere is radikálisan átalakul, és ezzel gyakorlatilag megszűnik a környezetkárosító hatásuk.