Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdet ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szólt arról is, hogy intézménylátogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken, valamint arról is beszélt, hogy megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket.

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta:  a kormány a belügyminiszter és az Operatív Törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendelnek el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára. Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el - ismertette. Hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el. 

Gulyás: Beutazási tilalom lesz négy országraFotó: Szabó Gábor - Origo

Megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket

A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez meg fog történni a lehető leghamarabb. Ezen országokból érkező vonatok, buszok, repülők a visszaállított általános határellenőrzés mellett léphetnek be - tette hozzá Gulyás Gergely. Kérdésre válaszolva elmondta, ez legkésőbb éjfélig megtörténik.

Közölte továbbá:  megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.  Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani.
A döntések visszavonásig érvényesek - rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket.

Gulyás Gergely: Veszélyhelyzetet hirdetett a kormányFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Percről percre
Az Origo percről percre közvetítette Gulyás Gergely tájékoztatóját.

Intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken - jelentette be Gulyás Gergely. A tárcavezető a kormány és az Operatív Törzs döntését ismertetve elmondta:  mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni. 
Kérdésre válaszolva elmondta: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.
Gulyás Gergely kiemelte: nagyon sok külföldi hallgató van az egyetemeken, a 13 Magyarországon diagnosztizált betegből 9 külföldi, azaz utóbbiak körében a megbetegedés és a fertőzés veszélye is lényegesen nagyobb.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztikFotó: Szabó Gábor - Origo

Súlyos következménye lehet a valótlan nyilatkozatnak

Pillanatnyilag európai konszenzus van abban, hogy a megbetegedés a gyermekeknél nem jellemző - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette:  a kormány folyamatosan vizsgálja a helyzetet, és ha az élet- és egészségvédelem indokolja, lépni fognak, de e pillanatban az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak.  Ez a teljes tanév megismétlését és érvénytelenítését eredményezné - jegyezte meg a miniszter.

A Határtalanul! tanulmányi kirándulási programot felfüggesztik, a külföldi osztálykirándulásokat megtiltják, a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztják – ismertette a döntéseket a tárcavezető. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy szankcióval jár, ha valaki valótlan nyilatkozatot tesz, és az is, ha a karaténhatározatra vonatkozó kötelezettséget megszegi.