Az európai trendeket Magyarország sem tudta elkerülni, az ország turizmusára is negatívan hat a koronavírus.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból az látszik, hogy napról napra nő a visszamondások száma, a három tavaszi hónapra összesítve a foglalások 18,5 százalékát mondták le március 10-e reggelig a 10 legnagyobb küldő országból, ez a szám a vírus magyarországi megjelenését követő reggelen, azaz március 5-én - az ezt megelőző napokhoz hasonlóan - 16,4% volt.

A foglalások visszamondását tekintve a TOP10 küldőpiac közül Németország esetében a legjelentősebb a tavaszi lemondási szám. Ezen kívül Izraelből, Olaszországból és Romániából döntöttek úgy sokan, hogy lemondják a foglalásukat. Mindeközben a belföldön utazók egyelőre kivárnak. 

Idén jóval kevesebb turista érkezhet Magyarországra a koronavírus miattForrás: MTI/Máthé Zoltán

Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (54,3%) és Izrael esetében (41,1%) a legmagasabb. A korábbi évek azonos időszakával összevetve március-április hónapokban várhatóan 50-60%-kal kevesebb külföldi vendég érkezik az országba, a korábbi évek ugyanezen időszakával összehasonlítva. A szállásdíjbevételek 2019 március-áprilisához viszonyítva legalább 40-50% körül esnek vissza.