Egy hónapig nem adhat vért, aki külföldön járt

2020.03.11. 11:29

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) minden olyan véradót kizár 30 napra a véradásból, aki február 5-e után külföldön járt. A kiszűrés a külföldi terület elhagyásának időpontjától kezdődik.

Az OVSZ az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint azok a véradók, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak, a véradás területére sem léphetnek be.
Amennyiben a terület elhagyását követően 30 napon belül nem jelentkeznek fertőzésre utaló panaszok, úgy ismét jelentkezhetnek véradásra.

Megállapítják egy vérminta vércsoportját a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének Pécsi Helyi Bizottsága HIV-szűréssel egybekötött véradásán, amelyet az AIDS elleni világnap alkalmából tartanak a Pécsi TudományegyetemenForrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A közlemény azt írja, hogy az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladatuk, vérkészítmények nélkül sok esetben a gyógyítás kivitelezhetetlen, ezért kérnek mindenkit, aki egészségesnek érzi magát és a fenti korlátozással nem érintett, hogy a következő időszakban vegyen részt véradóeseményeiken.