Több mint 400 rendezvény marad el Debrecenben a következő egy hónapban

Debrecen, 2020. március 11. A debreceni Csokonai Nemzeti Színház ablakára kiragasztott tájékoztatót olvassák az előadásra érkező nézők 2020. március 11-én. Ezen a napon az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányhatározat alapján két színdarab marad el. Rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az ország teljes területére az új koronavírus-járvány miatt. Megtiltották a száz főnél nagyobb látogatottságú beltéri és az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvények megtartását. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A következő egy hónapban Debrecenben több mint 410 olyan kulturális, tudományos és sportrendezvény marad el, amelynek a látogatottsága meghaladná a száz főt - közölte Papp László, a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Papp László a kormány által kihirdetett veszélyhelyzet nyomán meghozott önkormányzati intézkedések között említette, hogy az önkormányzati vagyonkezelőhöz tartozó cégeknek pandémiás tervet kell kidolgozniuk a közszolgáltatások folyamatossága érdekében, a tervek a jövő héten lépnek életbe.

Az azonnali intézkedések közül a polgármester kiemelte:

  • a nagyerdei gyógy- és termálfürdő csütörtöktől nem fogad látogatókat,
  • a tervezett orvosi kezeléseket átütemezik,
  • az Aquaticum élményfürdő a most folyó karbantartás után nem nyit ki,
  • a városi uszoda lakossági szolgáltatásai szünetelnek, de bezárták az összes iskolai uszodát is.

Minden debreceni versenysporteseményt csak zárt kapuk között lehet megtartani, felfüggesztette előadásait a debreceni Csokonai Színház és a Vojtina bábszínház, elmarad a tavaszi fesztivál, a kortárs magyar drámákat bemutató Deszka Fesztivál és a nyári katonazenekari fesztivál is.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház ablakára kiragasztott tájékoztatót olvassák az előadásra érkező nézők 2020. március 11-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Elmarad az idei nyárra tervezett Bartók Béla nemzetközi kórusverseny. A találkozóra kilenc ázsiai kórus is jelezte részvételét, a repülőjegyeket és a szállásokat most kellene lefoglalni, ezért az adott helyzetben a találkozó törléséről döntöttek.

A többségi önkormányzati tulajdonban lévő debreceni repülőtér az operatív törzs utasításainak megfelelően üzemel:

törölték a milánói járatokat, nem közlekedik a Tel Aviv-járat

és ezen a héten a Lufthansa légitársaság is csupán egy járatot közlekedtetett Debrecen és München között.

A polgármester arra kérte a lakosságot, hogy

hivatali ügyeiket lehetőleg interneten és ne az ügyfélszolgálatok felkeresésével intézzék,

a Debreceni Vízmű Zrt. például március 16-tól fel is függeszti a személyes ügyintézés lehetőségét, a villamosokon, trolibuszokon és autóbuszokon pedig - amelyeken már nem korálozzák a felszállást az első ajtókra - nem lehet jegyet venni a járművezetőknél.

Papp László közölte, hogy bár veszélyhelyzet esetén a közgyűlés hatásköreinek többségét a polgármester egy személyben gyakorolja, nem kíván ilyen döntéseket hozni, a továbbiakban is számít a testület munkájára.