Duna hajóbaleset: nem tudnak megbocsátani a kapitánynak a matróz szerettei

2020.03.12. 10:42

Előkészítő ülést tartottak tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányának ügyében, akit a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolnak a tavaly májusi dunai hajóbalesettel kapcsolatban. A balesetben 28 ember halt meg. A férfi nem vallotta magát bűnösnek, sőt, az ügyvédjével abban reménykednek, hogy felmentik a vádak alól. A sétahajó matrózának párja a Ripostnak azt mondta, ha a férfi bocsánatot kérne, akkor sem tudna neki megbocsátani.

A 65 éves ukrán kapitány nem tett vallomást a bíróságon, elmondása szerint arra még nem, áll készen, azt viszont kijelentette, hogy nem ismeri el a bűnösségét. Az ügyvédje szavaiból azt lehetett kivenni, hogy ártatlannak tartja magát, és mindketten abban reménykednek, hogy a kapitányra kért 9 év börtön helyett felmenti majd a bíróság.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Borzalmas dolog 28 ember halála, szörnyű tragédia, nem is kívánjuk ezt kisebbíteni. A másik oldalon azonban ugyanolyan szörnyű ez a kapitánynak, aki jelen volt ennél a tragédiánál. S még ha fel is mentik, akkor is ezzel a tudattal kell élnie – mondta a bíróságon a férfi ügyvédje, Tóth M. Gábor.

Az ügyvéd ezek után hosszasan sorolta azoknak a nevét, akik a baleset idején a Viking Sigyn hajón utaztak és szerinte meg kellene hallgatni őket. Úgy gondolja, köztük többen is emlékezhetnek rá, hogy a kapitány adott parancsot a mentésre. Köztük van a két matróz, F. Sándor és Cs. Álmos is, akik csónakba szálltak, és a legtöbb bajba jutottat kimentették. Ugyanakkor a rendőrségi kihallgatáson ők nem említették, hogy Jurij C. adott volna nekik parancsot. F. Sándor a kabinjából látta, ahogy emberek sodródnak a Dunában, azonnal rohant, hogy életet mentsen.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Tóth M. Gábor ezen kívül azt is kérte, hogy hallgassák meg a Hableány kapitányának és matrózának rokonait is. Jogi képviselőik ez ellen tiltakoztak. Az ügyvéd azt az orvost is szeretné beidéztetni, aki felboncolta a holttesteket. Ezzel valószínűleg azt akarják elérni, hogy kiderüljön, sok áldozaton az egyből elkezdett mentés sem segített volna.

Nem kért bocsánatot 

A tegnapi tárgyaláson megjelent a Hableány matrózának párja és a testvére is. Fivéréből, Pethő Tiborból heves érzelmeket váltottak ki Jurij C. szavai.

A Hableány matrózának élettársa és testvéreFotó: Szabó Gábor - Origo

"Mélységesen felháborít ez a hozzáállás, és a kapitány védekezése. Elmerülünk a részletekben, ahelyett, hogy a lényeggel foglalkoznánk! Eljöttem, mert meg akartam nézni, ki az az ember, aki miatt meghalt a testvérem. Dühös vagyok nagyon, sokkal jobban, mint látszik rajtam. Jurij C. egyszer sem nézett a szemembe, de láttam rajta, hogy figyel, és megnéz minket magának. Bocsánatot nem kért, de nem is vártam tőle. Az ember azért kér bocsánatot, ha rálép a másik lábára, nem amikor megöl 28 embert..." – mondta a férfi a Ripostnak.

A matróz élettársa, Mariann most szólalt meg először a nyilvánosság előtt.

Nagyon felkavaró volt ez a délelőtt. Nem értem, miért akarnak engem kihallgatni. Én csak annyit tudok mondani, hogy reggel a szerelmem elbúcsúzott tőlem munkába menet, és este pedig nem tért vissza. Ha bocsánatot is kérne tőlem a kapitány, nem hinném, hogy azt valaha is el tudnám fogadni. – mondta a nő könnyes szemmel.

Ahogy korábban megírtuk, május 29-én este, a Margit hídnál a Viking Sigyn nagy szállodahajó összeütközött a nála sokkal kisebb Hableány turistahajóval, ami

mindössze 7 másodperc alatt

elsüllyedt. A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány. Mindössze 7 ember sikerült kimenteni a vízből a baleset után, 28-an meghaltak. Voltak akik elsodródtak, mások a hajóban ragadtak.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A hatóságoknak óriási munkával június 11- sikerült kiemelniük a roncsot a Duna aljáról. Mivel a Viking kapitánya nem mondott le a tárgyalás jogáról, a per hamarosan folytatódik a Fővárosi Törvényszéken. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK