Hatástalanították a bombát a Tabánnál

bomba, I. kerület
Budapest, 2020. március 13. Az I. kerületi Kalevala park építési munkálatai közben talált, második világháborús ötven kilogrammos mágneses gyújtószerkezetű bomba hatástalanítás után tűzszerészek autójában a Tabánnál 2020. március 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem sokkal péntek dél előtt sikerült hatástalanítani Budapesten, a Tabánnál talált második világháborús bombát - közölte Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.
Vágólapra másolva!

A Budavári Önkormányzat a Facebook-oldalán azt írta korábban, hogy megkezdődött a Kalevala park építkezésénél talált robbanószerkezet hatástalanítása. A környező házakat kiürítették, a területet lezárták, az átmenő utakon a zárás végéig nem lehetett közlekedni. Előzetesen azt lehetett várni, hogy a munka délutánig tart.

Tűzszerészek a Tabánnál, mielőtt világháborús robbanószerkezetet hatástalanítanak 2020. március 13-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Markovics Zita elmondta, hogy egy magyar gyártmányú 50 kilogrammos, mágneses gyújtószerkezetű bombát kellett hatástalanítani. Ilyenkor az előírások szerint csak egy ember végezheti el a hatástalanítást.

Most még átvizsgálják a területet. A bombát elszállítják, és rövidesen feloldják a biztonsági zárást

- közölte Markovics Zita kommunikációs tiszt.

A második világháborús, ötven kilogrammos. mágneses gyújtószerkezetű bomba Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Korábban azt közölték, hogy biztonsági zárást rendeltek el az Attila úton (a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között), a Szarvas téren, a Krisztina körúton a Dózsa György tér és a Rácz Fürdő között, továbbá a Tabán parkban (a Czakó utca - Naphegy utca - Rácz Fürdő - Krisztina körút által határolt területen).

Az Erzsébet hídról Buda felé csak a Hegyalja út irányába lehetett lehajtani, az Attila út felé nem. A Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar felől érkezőket szintén elterelték.

A Budapesti Közlekedési Központ korábban azt közölte: útlezárásokra és közösségi közlekedési korlátozásokra is számítani kell a Tabán környékén. A korlátozás érinti az 56-os és az 56A jelzésű villamos, valamint az 5-ös és a 178-as busz közlekedését is.