Koronavírusos beteg a János kórházban: a betegek biztonságban vannak, a kórházi dolgozók tünetmentesek

koronavírus határellenőrzés útlevél
Jobb tájékozódni a határátlépés előtt
Vágólapra másolva!
Egyetlen betegre sem jelentettek veszélyt azok az orvosok és ápolók, akik közvetlen kapcsolatban voltak a Szent János Kórházban később koronavírussal fertőződött beteggel - derült az intézmény nyilatkozatából. Az a 16 fő, akik érintkeztek a koronavírusos beteggel, mind tünetmentesek, egy dolgozó a Szent László Kórház karanténjába, míg egy másik házi karanténba került.
Vágólapra másolva!

A Szent János Kórház vezetése a magyarországi koronavírus-fertőzések feltűnésének első napján korona teamet hozott létre, megalkotta a belső eljárásrendet, amelyet valamennyi betegellátásban dolgozó kollégával megismertetett.

Az eljárásrendben rögzített veszélyeztetettségi szinteknek megfelelő védőeszközöket biztosították. Az alapvető (standard) óvó-védő rendszabályokban foglalt fertőzés-megelőzési előírásokat minden beteg ellátása folyamán be kell tartania az egészségügyi dolgozóknak.

Minden fertőző beteggel foglalkozónak sebészi maszkot kell viselnie

A kézhigiénés szabályok betartása mellett az egészségügyi dolgozóknak bármely fertőző légúti megbetegedés tüneteit mutató beteg ellátása esetén sebészi orr-szájmaszkot kell viselnie, függetlenül attól, hogy felmerül-e az új koronavírus megbetegedés lehetősége – közölte az intézmény.

Az érintett osztálynak a fertőző beteg elkülönítése után a havi rendelkezésre bocsátott sebészi orr-szájmaszkokon kívüli, soron kívüli plusz mennyiséget biztosított az intézmény.

Az aersol képződéssel járó beavatkozások és vizsgálatok (mintavétel, intubáció, lélegeztetés) kivételével a sebészi orr-száj maszk viselése is kellő védelmet nyújt a dolgozóknak a beteg ellátása során. Az ápolók és orvosok részére az alkoholos kézfertőtlenítőszer biztosított. Tervezett ellenőrzések, oktatások a kórházban rendszeresen folynak.

Mivel a beteg állapota tartósnak bizonyult és nem javult, influenza- és koronavírus-teszt elvégzését kezdeményezték.

Amikor mintavételre került sor, a speciális egyéni védőeszközök - megfelelően illeszkedő FFP3 respirátor (légzésvédő), védőszemüveg vagy arcvédő, kesztyű (egyszer használatos), védőruha vagy köpeny (hosszú ujjú, egyszer használatos, vízlepergető anyagú) - mind rendelkezésre álltak az osztályon – közölte az intézmény.

Mindenki kapott maszkot

A kivizsgálás alatt álló beteg laboratóriumi vizsgálatának eredménye alapján az eset besorolása megerősített esetre változott, mivel a teszt pozitív eredményt adott.

A minta pozitív voltának megerősítése után valamennyi dolgozó (beleértve a takarítókat is) sebészi maszkot kapott, és az érvényben lévő irányelveknek megfelelően ebben folytathatják is a munkát, a betegekre veszélyt nem jelentettek.

A beteg szállítható állapotban volt, így mentővel a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetbe (DPC) szállították március 12-én, ahol a további elkülönítését és ellátását biztosítják.

A COVID-19 fertőzött kontaktja minden olyan személy, aki jelenleg nem mutat tüneteket, de kapcsolatban volt vagy kapcsolatban lehetett egy COVID-19 beteggel.

A fertőződési kockázat függ az expozíció szintjétől, ami egyúttal meghatározza a megfigyelés típusát is. Az expozíció szintjének meghatározása esetenként nehéz lehet, és szükségessé teszi az eset kikérdezését.

Tünetmentesek az érintett dolgozók

A Budapesti Népegészségügyi Főosztály munkatársai március 12-én reggel elvégezték a kontaktkutatást. Ennek eredményeképpen 16 közvetlen kontaktust állapítottak meg. Róluk egyedi elbírálás szerint döntött március 13-án reggel a tisztifőorvos az egyéni kikérdezést követően.

A lehetséges óvintézkedések szerint a kontaktok a Szent László Kórház karanténjába, otthoni karanténba kerülnek vagy védőfelszerelésben folytathatják a munkát. Jelenlegi állapotuk szerint mind a 16 dolgozó tünetmentes.

Az érintett kontakt dolgozók közül egy dolgozót a Szent László Kórházban helyeztek karanténba, egy dolgozó otthoni karanténba került; hogy a hatóság hogy döntött a többi dolgozó sorsáról, arról információt nem kapott a János kórház.

"Nem volt olyan dolgozónk, akit csütörtökön nem engedtünk haza. Akit a hatóság nem keresett meg, azt hazaengedtük, és ma is jöhetett dolgozni. A feltétel az volt, hogy tüneteik ne legyenek, és maszkban dolgozzanak. Az osztály többi betege nem érintkezett a koronavírusos beteggel. A betegek tesztelését nem tervezzük, erre lehetőségünk sincs. Hatósági elrendelés ez irányban nem történt." - írja a kórház

A kontaktkutatás mindenkire kiterjedt, aki a beteg ápolásában vasárnap óta részt vett, így természetesen a többi dolgozó kockázati besorolása is megtörtént.

A beteg távozását követően ellenőrzött zárófertőtlenítés történt, melyet hidrogén-peroxidos ködöléssel egészítettünk ki - írják

A takarítók vezetőjének felhívták a figyelmét az osztály folyamatos fertőtlenítésének ellenőrzésére, a kórházhigiénia részéről is ellenőrzik a takarítást. A kórház egész területén virucid hatású szerrel történik a takarítás.