Beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól - minderről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Kossuth Rádióban péntek reggel.

A rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a többi európai országban. Olyan intézkedéseket lehet hozni, amelyeket a veszélyhelyzet súlyossága indokol – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti állapotban vagyunk.  Európában azt láttam, hogy nem megállítható a járvány terjedése, ezért javasoltam a kormánynak a veszélyhelyzet bevezetést. Két hétre hirdetheti meg a kormány, utána a parlament jóváhagyásával lehet hosszabbítani - mondta a kormányfő.

Ha bezárnánk az iskolákat, az a tanév végét jelentené, de a mostani tudásunk szerint a gyerekek kevésbé veszélyeztetettek, mint az idősebbek.  Minden ember elsősorban a szüleiért és a gyermekeiért aggódik, de amíg lehet, nem szeretnénk bezárni az iskolákat – mondta a kormányfő.

Az emberi élet védelme a legfontosabb

Orbán Viktor közölte, beszélhetünk pénzről, gazdaságról, de most az emberi élet védelme a legfontosabb, azért küzdünk, hogy minél kevesebben fertőződjenek meg, minél kevesebben haljanak meg a vírustól.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nem szabad megadni magunkat az ismeretlen fenyegetés előtt.  A határokat, amilyen irányból le kell zárni, ott rendőri erő kell. Szólt arról is, hogy  akik nem tartják be a hatósági karantén szabályait, azokkal szemben adott esetben erő kell. A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is. Képesek vagyunk arra, hogy annyi szakembert mozgósítsunk, ami elég a járvány megfékezéséhez - tette hozzá. Az eszközök esetében újabb megrendeléseket tettünk.

Orbán Viktor: Most a csoportos megbetegedések elkerülése a célForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ország eddig jól vizsgázott

Orbán Viktor szót arról is, hogy a védekezést irányító Operatív Törzs utasításait az emberek megvalósítják. Az ország eddig jól vizsgázott. Rengeteg krízisen kellett már túljutnunk, és minden eddigi válsághelyzetben Magyarországon az emberek összetartottak és összefogtak. Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány korlátok között tartáshoz megvan a megfelelő erő most, de a jövőbe senki nem lát. Minden, ami emberileg lehetséges, azt meg fogjuk tenni - mondta a kormányfő. Egyéni megbetegedések után lesznek csoportos megbetegedések is, nagyon nehéz lesz az utóbbit elkerülni, de mindent megteszünk, hogy az egyéni megbetegedések szintjén maradjunk - mondta a kormányfő.

Újra kell tervezni a költségvetéseket

A kormányfő a gazdaságról azt mondta, hogy sokan nem érzékelik azt, mit jelent, ha a gazdaság megáll. Felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni- mondta Orbán Viktor. A kormány olyan gazdaságvédelmi akcióterveket dolgoz majd ki, ami egy-egy ágazat számára jelent segítséget, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat.Mások lesznek minden területen a következmények - hangsúlyozta a kormányfő. Az egész 2020-as és 2021-es költségvetést át kell dolgozni, és erre lesz szükség az önkormányzatoknál is. Az emberélet az első - tette hozzá.

A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni.

A kormányfő szólt arról is, hogy kétfrontos háborúban vagyunk. Egyik a koronavírus, a másik pedig a migráció. A két dolog között logikus összefüggés van, mivel mindkettő mozgással terjed - tette hozzá.  A tranzitzónák továbbra is zárva maradnak, és semmilyen migrációs szétosztási paktumban nem veszünk részt. Itt nálunk egyedi megbetegedések vannak, ennél jóval súlyosabb helyzet, ha gócok alakulnak ki, vagy csoportos megbetegedések vannak. Ha az utóbbi két eshetőség megtörténik, akkor még szigorúbb intézkedések kellenek. A tömeges megbetegedés esetén pedig még súlyosabb lépések kellenek - mondta Orbán Viktor.