A koronavírus miatti rendkívüli járványügyi intézkedés egyik lépése, hogy azokat a magyarokat, akiknél egy kicsi esély is mutatkozik arra, hogy fertőzöttek lehetnek, hatósági házi karanténra kötelezhetik. A házi karantén két hétig tart, a karanténban élők ilyenkor nem fogadhatnak látogatókat, erre pedig egy, a bejárati ajtóra kiragasztott úgynevezett piros lap figyelmezteti az ismerősöket, rokonokat és a környéken élőket.

Ilyen hatósági házi karanténra kötelezik már azokat a magyar állampolgárokat is, akik például Olaszországból érkeznek most az ország területére, még akkor is, ha tünetmentesek. Ők a magyar határ átlépésekor egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek - írja a koronavírus megelőzésére indított tájékoztató portál.

Akiknél az egészségügyi vizsgálat  az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azt a mentő kórházba szállítja, de akiknél a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra  lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy például az Olaszországból hazatérő magyar állampolgárnak a határátkelőhelyeken a rendőrség átad egy hatósági kötelezést, ami alapján neki hatósági házi karanténban kell maradnia 14 napra, és a bejárati ajtóra köteles kiragasztani a számára átadott „piros lapot" (hatósági figyelmeztető feliratot). A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Ilyen piros lapokat ragasztanak azokra a házakra, ahol a lakóknál felmerül a koronavírus-fertőzés gyanújaForrás: Koronavirus.gov.hu

Az otthoni karantén szabályai

A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet pedig dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni. Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

A házi karantént más európai országok is alkalmazzák

A Szlovákiába külföldről hazatérő szlovák állampolgárokat is 14 napos házi karanténnak vetik alá. Lengyelországban a hét elején már több mint 4 ezer embert helyeztek házi karanténba, és szerda óta a házi karanténba helyezetteket szintén a rendőrség naponta ellenőrzi, hogy betartják-e az intézkedést. Romániában már 21 olyan személy ellen indult bűnügyi eljárás, akik egy fertőzött térségből hazatérve nem tartották be a házi karantén szabályait, és a mai bejelentések szerint, aki nem tartja be a házi karanténra vonatkozó szabályokat.