Áder János köztársasági elnök szombaton levélben köszöntötte lengyel kollégáját, miután Andrzej Duda a koronavírus-járvány terjedése miatt lemondta magyarországi látogatását, és nem tudta átvenni kitüntetését. A levelet a Köztársasági Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága bocsátotta az MTI rendelkezésére.

Az államfő levelében - felesége nevében is - kifejezte őszinte sajnálatát a találkozó és a magyar-lengyel barátság napja alkalmából Csepelre tervezett rendezvények elmaradása miatt.

Közölte, emiatt nem lesz alkalma Andrzej Dudának személyesen átadni Magyarország külföldi államfőknek adományozható legmagasabb kitüntetését, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét a lánccal és az aranysugaras csillaggal.

Áder János levelében idézte azt a laudációt is, amelyet a március 20-ra tervezett csepeli rendezvényen szándékozott elmondani. Ebben emlékeztetett: Andrzej Dudát 2015-ben választották meg a Lengyel Köztársaság elnökévé, e minőségében pedig minden lengyel államfőjének és a néhai Lech Kaczynski szellemi örökösének vallja magát.

Hazánk elkötelezett barátjaként, illetve az egyeztetett magyar-lengyel fellépés európai fontosságát jól látó államférfiként sokat tett a két ország érdekeinek védelméért és közös törekvéseinek előmozdításáért - olvasható Áder János levelében.

A magyar államfő aláhúzta, Andrzej Duda "nemzetközi fórumokon következetesen képvisel hazánk számára is fontos ügyeket, így például elutasítja a kettős mérce alkalmazását az európai kapcsolatokban, és síkra száll azért, hogy helyre kell állítani a család intézményének méltóságát".