Ifj. Lomnici Zoltán szerint több példa is van arra, hogy válsághelyzetben felfüggesztenek bizonyos alapjogokat

Vágólapra másolva!
Dr. Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezésről beszélt, annak izraeli és magyarországi példáit is megemlítve.
Vágólapra másolva!

A kutató legutóbbi tanulmányában Izraellel foglalkozott, azzal, hogy miként védekezik a közel-keleti állam a koronavírus-járvánnyal szemben, milyen biztonsági intézkedéseket hozott az ottani kormány. Véleménye szerint ezekből Magyarország is tanulhat, ezt mutatta meg a magyar miniszterelnök legutóbbi bejelentése az Operatív Törzs mellett létrehozott akciócsoportok kapcsán. Izraelben a kutatások azt bizonyítják, hogy a polgárok teljes mértékben egyetértenek az intézkedésekkel. Ahogy az is fontos, hogy a zsidó államban is nagyon figyelnek a hamis híreket terjesztőkre. Európában is már nagy figyelmet fordítanak erre, ahogy arra is, hogy a karanténba tett emberek ne hagyják el a számukra kijelölt helyet.

Lomnici Zoltán szerint több példa is van arra, hogy válsághelyzetben felfüggesztenek bizonyos alapjogokat a közösség védelme érdekében, mint az Egyesült Államokban a 2001-es terrortámadás után vagy éppen Franciaországban, a Boko Haram merényletek után pont a francia polgárok döntöttek úgy, a saját biztonságuk érdekében lemondanak egyes alapjogokról.

A Századvég Intézet a mostani koronavírus-járvány kezelése kapcsán itthon elvégzett egy gyors közvélemény-kutatást, amiből az derül ki, hogy a magyarok több mint 95 százaléka tud a járványveszélyről, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetről, a meghozott intézkedéseket szintén nagy százalékban támogatják. Több mint 95 százalék mondott igent a beutazási tilalomra, a karantén elrendelését 90 százalék támogatja, a szigorított határvédelemmel 90 százalék ért egyet, míg 80 százalék van amellett, hogy a belföldi 100 főnél nagyobb rendezvényeket felfüggesztették. Ez jelentős társadalmi konszenzust jelent, most ezt várják el az emberek, nem csak Magyarországon, de minden országban.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.