Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Nyomatékosítom, hogy a járvány Magyarországon is egy újabb szintre emelkedett, és a következő napokban a fertőzésnek egy újabb szakaszába lépünk - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos, majd folytatta: az első szakasz tulajdonképpen befejeződött ebben a szakaszban, különböző megbetegedések fordultak elő egyedi megbetegedési jelleggel, illetve kicsi közösségekben adták tovább a fertőzést egymásnak a fertőzöttek. 

A következő napokban belépünk abba a szakaszba, ami már a csoportos fertőzéseknek a szakaszát jelenti. Ebben a szakaszban már nem lehet megmondani pontosan, hogy hogyan történt a fertőződés, ki kitől, hogyan, milyen módon kapta meg a vírust.  Ezt úgy tudják legjobban elképzelni, hogyha az influenzajárványhoz hasonlítjuk ezt a szakaszt, hiszen az is egy légúton terjedő vírusos megbetegedés, és nagyon jól tudjuk, hogy a fertőző forrás nem minden esetben fellelhető - mondta Müller Cecília.

Új szakaszba lép a védekezésFotó: Koncz Márton - Origo

Ehhez senki sem szokott hozzá

Nyilvánvalóan ott, ahol a terjedésnek a lehetősége megvan, és ez elsősorban a közösségek és a szoros kontaktusok helyzete, ott nagyobb számban fognak megbetegedések történni.  Nem tudjuk már megmondani pontosan, hogy ki kinek adta át. Jelen pillanatban is vannak olyan megbetegedéseink, ahol nem mérhető fel, hogy ki kinek adta át. Vannak adataink, információink, de mind a két irány lehetséges - tette hozzá. 

Olyan szakaszba lépünk, ahol egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk közösen együtt. Magyarország összes lakosa nagy erőfeszítést kell, hogy tegyen.  Bizonyosan nem lesz egyikünknek sem az élete olyan, egy darabig, amilyen az ezt megelőző időszakban volt - mondta az országos tisztifőorvos. A vírus terjedésének megakadályozásában mindenkinek megvan a maga szerepe. Megszoktuk, hogy Magyarországon nagyon kedvező járványügyi helyzet van, ezért sem mi, sem a megelőző korosztály nem szokott ahhoz, hogy pandémia, tehát világjárvány van - mondta Müller Cecília.

Más szokásokra lesz szükség

Az országos tisztifőorvos szerint most más szokásokra lesz szükségünk. Minimalizálni kell a személyes kapcsolattartásokat. Aki teheti, maradjon otthon, mert minden személyi érintkezés veszélyforrás lehet. Különösen az időseket féltjük, mert ez a vírus rájuk nézve a legveszélyesebb.  Az önkormányzatokhoz is fordulhatnak segítségért az idősek, de ne menjenek feltétlenül az orvosi rendelőkbe. A 65 év feletti egészségügyi dolgozókat is féltjük, rájuk majd a járvány lecsengése után számítunk újra. A nagyszülők látogatását időben toljuk el, és a tömegközlekedést is mellőzzük, ha lehet - tette hozzá. 

A kézmosásról nem lehet eleget beszélni, de a tüsszentés, köhögés etikettjének a betartása is különösen fontos.  A szembe és szájhoz ne nyúlkáljunk. A maszk használatára az egészséges embereknek nincs szükségük, csak a beteg ember viseljen szájmaszkot. És fontos az is, hogy mindenki hiteles forrásból tájékozódjon. Aki pedig külföldről jön haza, azoknak mindenképpen otthoni önkéntes karantént javaslunk. Az egészségügyi munkaerő átcsoportosítása is lehetséges a jövőben, ha szükséges lesz – fejtette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Müller Cecília: Más szokásokra lesz szükségFotó: Koncz Márton - Origo

Így néz majd ki az üzletek bezárása

Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban közölte: „a környező országok helyzetét figyelemmel kísérve láthatjuk, hogy Csehországban immár 293, Lengyelországban 125, Szlovákiában 61 megbetegedést regisztráltak. Ez is mutatja, hogy nemcsak az országot, hanem a térséget is elérte ez a koronavírus-fertőzés. Éppen ezért volt szükség azoknak az intézkedéseknek a meghozatalára, amit ma miniszterelnök úr a parlamentben bejelentett. 

Az egyik ilyen intézkedés az üzletek bezárása - mondta.  Terveink szerint a kereskedelmi tevékenységek végzéseinek feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletekben 15 óra után és reggel 6 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével nem lehet majd tartózkodni. 

Ezeket is betiltják a védekezés miatt

Lakatos Tibor elmondta, meg fogja tiltani a kormány a zenés-táncos rendezvényeket. Ilyen rendezvényt nem lehet megtartani, ilyen rendezvények helyszínén nem lehet tartózkodni, ott nem lehet gyülekezni. Nem minősül természetesen ilyen rendezvénynek a vallási közösség szertartása, a polgári házasságkötés és a temetés.  A kormány elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását. Több sportági szövetség határozott már úgy, hogy felfüggeszti a bajnokságok lefolytatását - tette hozzá. 

Tilos lesz a szórakoztató helyek, a vendéglátó helyek, az előadó művészeti rendezvények látogatása, a mozik, a színházak, a múzeumok, a könyvtárak, közgyűjtemények, közművelődési intézmények és közösségi színterek látogatása.  15 óra és hat óra között nem tarthatnak nyitva az üzletek, kivéve az élelmiszert, illatszert, drogériai termékeket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzletek, a gyógyszertárak, az üzemanyagtöltő állomások és a dohányboltok. Ez a korlátozás a szolgáltató tevékenységet nem fogja érinteni - mondta Lakatos Tibor. 

A kormány döntése értelmében ezeknek a szabályoknak a megszegése szabálysértés elkövetésével jár, és a szabálysértési bírságot eltérően az általános szabálysértési bírság összegétől a kormány 500 ezer forintban fogja megállapítani. 

Eddig negyvenen szegték meg a karantént

A kormány a rendőrséget hatalmazza fel ezeknek a korlátozó rendelkezéseknek az ellenőrzésére. A rendelettervezet szerint lehetőség nyílik az okmányok postai úton történő kézbesítésére, és az ügyfélkapu aktiválásával, módosításával kapcsolatos feladatok, telefonos azonosítást követő kormányzati ügyfélvonalon keresztüli megvalósításával - mondta Lakatos Tibor. 

A kormány elrendeli az emberi erőforrások minisztere számára, hogy mérje fel és vegye nyilvántartásba az egészségügyi szakképzésben részesült és nappali tagozatos képzésben résztvevők adatait, regisztrálja ezeket az embereket, és szükség esetén az ilyen végzettséggel rendelkezők, vagy az ilyen képzésben résztvevők, az egészségügyi válság kezelésébe bevonhatók. Felhatalmazást ad a kormány arra, hogy a rendőrség, a járványügyi hatósági feladataik végrehajtása érdekében kezelje azokat az egészségügyi adatokat, amelyek feladatának ellátásához szükséges.

Lakatos Tibor elmondta, a kormány ezenfelül rendelkezni fog az időskorúak ellátásáról. A rendőrség elemzési tevékenységével kapcsolatosan szeretném elmondani, hogy immár negyven olyan honfitársunkat ellenőrizte, ellenőrizték kollégáim, akik nem tartották be a hatósági házi karantén szabályait.  Van még egy nagyon fontos változás a korábbi intézkedésekhez képest. Nemcsak néhány országból, hanem külföldről sem léphetnek be a magyar állampolgárok Magyarország területére, a kormányrendelet hatályba lépését követően. Ez érinti a légi, a vasúti, a vízi és a szárazföldi határátlépést. Természetesen családokat nem fogunk szétszakítani. 

Lakatos Tibor elmondta, magyar állampolgár nem magyar állampolgárságú szülei és házastársaik, amennyiben tartózkodási hellyel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, beléphetnek az ország területére, ennek az ellenőrzésére a rendőrség és az Országos Idegrendészeti Főigazgatóság a szükséges szakrendszerekkel rendelkezik.