Van elég gyógyszer, ne kezdjen felhalmozásba senki

Koronavírus, vírus, Budapest, gyógyszertár, sor, tömeg, 2020.03.16.
Budapest, Koronavírus, üres terek járvány, Budapest a járvány alatt - 2020.03.16.
Vágólapra másolva!
Nincs, és valószínűleg nem is lesz gyógyszerhiány - ezt mondta az országos tiszti főgyógyszerész. Kisebb fennakadásokat csak az okozhat, ha tömegesen akarnak az emberek több hónapra előre tartalékolni. Mi is beszéltünk olyan nyugdíjassal, aki több havi adagot váltott ki egyszerre. Erre már csak azért sincs szükség, mert a következő hetekben még a receptekért sem kell elmenni személyesen, telefonon is lehet kérni az orvosoktól, vagyis minden jóval egyszerűbb lesz.
Vágólapra másolva!

Az operatív törzs egyik, múlt héten hozott rendelete szerint minden gyógyszertárba csak annyian mehetnek be, ahány kiszolgáló ablak van az üzletben. Nem véletlen, a szűk helyen, összezsúfolódva sokkal gyorsabban terjed a vírus. A szakemberek szerint az ideális az, ha nem megyünk két méternél közelebb senkihez.

Fotó: Polyák Attila - Origo

- mondta az egyik belvárosi gyógyszertár előtt álló fiatal nő.

Egy idős nő is azt mondja, csak ritkán jár ki, és örül, hogy bezárják az olyan helyek többségét, ahol sokan vannak. Ő sok C-vitamint eszik, és fokhagymát, mézet, valamint gyömbért.

Egy másik idős nő azt mondja, ő egy ideig nem megy sehová. Már korábban bevásárolt, és mivel a nyáron sok befőttet tett el, van mit ennie. Ezekkel akár hetekig is el tud lenni.

Most a gyógyszereit váltja ki, méghozzá több hónapra. Pont ez jelenthet problémát, vagyis, ha mindenki nagyobb adag gyógyszert akar hazavinni.

Gyógyszer ugyanis van elég, arra azonban nem lehet felkészülni, hogy mindenki nagyobb adagot akar betartalékolni.

– ezt már országos tiszti főgyógyszerész mondta a köztévé szombat esti műsorában.

El-Koulali Zakariás biztonságosnak nevezte a lakossági gyógyszerellátást, mivel - mint mondta - a kis- és nagykereskedői, valamint a gyártói tartalékok egyaránt elegendők. Gondot legfeljebb a logisztikában okozhat, hogy a járvány miatt az átlagot háromszorosan-négyszeresen is meghaladja a patikák forgalma az utóbbi napokban.

A szakember azt javasolta az időseknek, hogy a szabályok enyhítését kihasználva kérjenek meg másokat a gyógyszereik kiváltására. A receptekért sem kell személyesen elmenni, telefonon is lehet kérni az orvosoktól - tette hozzá.