Drámai a helyzet a szállodákban, éttermekben

üres a Duna korzó
Vágólapra másolva!
Szikrázó napsütés, enyhe idő – ilyenkor Budapest ikonikus helyein általában több száz turista sétál. Most viszont döbbenetes a látvány: teljesen üres a Hősök tere és a Dunakorzó is – ahol egyébként több szálloda is van. A hotelek éttermei is konganak. A szállodák szerint a helyzet drámai, 10-20%-os a kihasználtságuk, és úgy gondolják, ez egy-két hét múlva még kevesebb lesz. Az éttermek is gondban vannak, a forgalmuk jelentősen csökkent. Az Utazási Irodák Szövetsége azt kéri, hogy a nyárra lefoglalt utazásokat még ne mondják vissza az emberek, mert addigra a helyzet változhat.
Vágólapra másolva!

Üresek a szállodák

Drámai a helyzet - mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Origónak.

Üres a Dunakorzó fotó: Talán Csaba

Drasztikusan csökkent a szállodák vendégszáma fotó: Talán Csaba

Nemcsak a nagyobb szállodákban, hanem a kisebb hotelekben és panziókban is nagy a baj. Magyar vendégek sem érkeznek - félnek utazni ugyanúgy, mint a külföldiek.

Több szálloda már átmenetileg szünetelteti a működését. Megkezdődtek az elbocsátások.

„Szinte az összes rendezvényt is lemondták, amelyeket szállodákban rendeztek volna. A konferenciaszállodák üresen állnak, veszteségeik hatalmasak" - hangsúlyozta az elnök.

Üres utcák, üres teraszok fotó: Talán Csaba

A szállodák éttermeire is fokozott higiéniai előírások vonatkoznak. Még enyhén beteg munkavállaló sem dolgozhat. Aki külföldről érkezik haza, két hétig nem mehet be dolgozni. A dolgozók kesztyűt használnak, az asztalokat távolabb tették egymástól, de mivel alig van vendég, a zsúfoltság nem jelent problémát. A szállodák üzemeltetőinek nincs túl sok tartaléka, ami azt jelenti, hogy legfeljebb néhány havi bérköltséget tudnak kifizetni - ez is persze csak a nagyobb hotelekre vonatkozik. A kisebb panziók még ennyi ideig sem tudják tartani a dolgozóikat.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége higiénés ajánlást adott ki a szállodáknak.

Eszerint minden dolgozónak naponta többször kell kezet mosni fertőtlenítő kézmosóval. A szálloda közösségi termeiben, a bejáratoknál, a folyosókon, az öltözőkben fertőtlenítő folyadékot biztosítanak a vendégek részére. A szokásosnál gyakrabban takarítanak, ez vonatkozik a liftekre, az ajtókilincsekre, mosdókra, hajszárítókra is. Az éttermi porcelánokat, evőeszközöket, fűszertartókat és poharakat is többször fertőtlenítik.

Ha a szálloda vendégei közül valaki beteg lesz, azonnal értesítik a kormányhivatalt, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központot, vagy a helyi polgármestert.

Üres a Hősök tere fotó: Talán Csaba

Ne mondják le a nyári utazásokat!

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet a tavaszi utazásokat érinti leginkább - mondta az Origónak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, de néhányan már a nyári utazásaikat is lemondanák.

„Mindenkinek azt javaslom, hogy ne mondja le most a nyári utazását. Teljesen mindegy, hogy ma mondja vissza a nyaralást vagy két hónap múlva, ugyanis ugyanannyi lemondási díjjal tud elállni a szerződéstől ma is, és egy-két hónap múlva is, amikor reményeink szerint lecseng a járvány, és visszatér az utazási kedv. Pontosan tudjuk, hogy a turizmus rendkívül érzékeny ágazat, de azt is tudjuk, hogy ugyanakkor gyorsan regenerálódik" - hangsúlyozta a MUISZ elnöke.

fotó: Talán Csaba


„Ha elmúlik a járvány, valószínűleg ismét nagy lesz a kereslet, és ha most valaki lemondja mondjuk, az augusztusi útját, előfordulhat, hogy akkor már hiába szeretne utazni, nem tud, mert nem lesz hely" - tette hozzá Molnár Judit.

Az utasok jelenleg különbözőképpen reagálnak a rendkívüli helyzetre. Van, aki hihetetlen higgadtsággal fogadja, és azt jelzi az utazási irodának, hogy most nem utazik, hiszen tudja, hogy most nem ajánlott, és kéri az utazási időpontjának halasztását. Persze, van, aki azonnal lemondja az utazását - akár az augusztusit is -, és kéri vissza a pénzét.

fotó: Talán Csaba


Molnár Judit azt is kiemelte, hogy

ez egy rendkívüli helyzet, amit most az egész világnak tanulnia kell

- ezzel tisztában van mindenki. Ezért minden résztvevőnek együtt kell működnie: utasnak, utazási irodáknak és a szolgáltatóknak is.

„Jeleztük a tagságunk felé, hogy a lehetőségeihez mérten mindenki igyekezzen segíteni az utasoknak. Az utas által befizetett pénzt az irodák már továbbították a szolgáltatást közvetlenül nyújtóknak, vagyis a szállodáknak, légitársaságoknak. Az utazási irodák folyamatosan tárgyalnak: vagy megpróbálják visszakérni a pénzt a hotelektől, légitársaságoktól, vagy megbeszélik az utasokkal és a szolgáltatókkal is, hogy adjanak lehetőséget az utazás későbbi időpontra történő halasztására. Ez már az európai országok egy részében működik is. Mi azt kérjük az utazóktól, hogy fogadják el az időpont-módosítást" - mondta Molnár Judit.

fotó: Talán Csaba


A legfontosabbnak azt tartja az elnök, hogy

minden szereplőnek össze kell fognia a munkahelyek megtartása érdekében.


„Segítségre van szükség - állami segítségre is. Ez a helyzet ugyanis nemcsak a turizmust érinti, hanem minden más ágazatot, ami ezzel összefügg. Csak egy példát mondok: a szállodák nem rendelnek alapanyagokat, eszközöket, tisztítószereket stb., ha drasztikusan visszaesik a vendégek száma. Így akkor az élelmiszerszállító, a tisztítók forgalmazója és a többi cég is nehéz helyzetbe kerülhet. A munkahelyek megtartása érdekében elengedhetetlen a segítség" - mondta a MUISZ elnöke.

Ez meg is történt: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán munkahely- és gazdaságvédelmi döntéseket jelentett be, amellyel a nehéz helyzetbe került szektor átvészelheti a válságot.

Orbán Viktor ezeket az intézkedéseket jelentette be

- Minden szerdáig felvett hitel (akár lakossági, akár vállalati hitel) törlesztését (beleértve a tőkét és a kamatokat is) december 31-ig felfüggeszti a kormány

- A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

- A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek thm-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálta a kormány.

- A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a taxizás területén a munkáltatók járulékfizetés-kötelezettségét teljes egészében elengedi. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkenti. Nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig. A kata szerint adózó taxisok átalányadó szerinti fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedi. Ezekben a szektorokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedi a kormány.

- Emellett a munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Az éttermek forgalma is csökkent

„A munkahelyek megtartása érdekében próbáljuk átszervezni a munkát" - mondta az Origónak egy zuglói étterem vezetője.

Üresek az éttermek - képünk illusztráció fotó: Talán Csaba


„Egyelőre próbálom a dolgozóimat nyugtatni, de nagyon nehéz bármit is mondani. Ha lehet majd a későbbiekben is házhoz szállítani ételt, akkor megpróbáljuk ezt megoldani. A pincérek futárok lesznek, így munkát tudunk biztosítani - persze, ha lesz igény erre a szolgáltatásra. Ezt sem lehet tudni még. Most három órakor be kell zárni az éttermet, de úgy vélem, ez átmeneti időszak. A nemzetközi példa szerint valószínűleg néhány napon belül teljesen be kell zárni a vendéglőket. Borzalmasan sok embert érint a vendéglátás. Eddig munkaerőhiánnyal küzdöttünk, most pedig küzdünk, hogy megtartsuk a dolgozóinkat" - mondta.

Képünk illusztráció fotó: Talán Csaba


Egy óbudai étteremben azt mondták, hogy a forgalom egyharmadára csökkent, és be is zártak már hétfőn is három órakor. Nem tudják, hogy mi lesz az elkövetkezendő hónapokban. Házhozszállítás eddig náluk nem volt, általában a megrendelt ételekért elmentek a vendégek. Egyelőre keresik a megoldást, de a dolgozóikat megtartják, ameddig csak lehet. A megengedett időpontokban nyitva lesznek, és arra készülnek, hogy amint lecseng a járvány, újra teljes nyitva tartással üzemelnek.