Így lehet elérni a háziorvosokat a koronavírus miatti vészhelyzetben

2020.03.17. 23:20

Dr. Jelinek Benjamin, IX. kerületi háziorvos az Origónak adott interjúban a vészhelyzetben elrendelt új rendszerről beszélt, aminek az a lényege, hogy panasz esetén először telefonáljunk a rendelőbe, és kövessük az orvos utasításait. 

A háziorvos azzal kezdi, hogy tegnap óta más rendszerben dolgoznak, mint eddig.

Bármilyen panasza van a betegnek, akkor hívja fel telefonon a háziorvosát, és először ott egyeztessen vele - mondja, és hozzáteszi, hogy

az orvosok ugyanúgy bent vannak a rendelőkben, rendelnek is, csak egy kicsit másképpen.Mindenki telefonon jelentkezik, ezért sokkal többet kell próbálkozni, hogy elérjék a rendelőt. Mi is próbálkozunk olyan csatornákat nyitni, hogy több helyen lehessen felvenni a kapcsolatot az orvossal, akár mondjuk e-mailben vagy egyéb elektronikus felületeken – magyarázza a további lehetséges megoldásokat, amivel még gyorsabban elérhetjük a szakembereket.
Akinek gondja van, és ezeket az utakat nem tudja magának biztosítani, az lejön a rendelőbe, és egy előzetes szűrés után, amennyiben indokolt, akkor be fog jutni a rendelőbe vizsgálatra. 

Tehát senki ne aggódjon, amennyiben szükséges, sürgős eset, vagy életet veszélyeztető állapot lép fel, vagy bármilyen tartós egészségkárosodás veszélye fennáll, be fognak jutni a rendelőbe. 

Az egésznek a célja az, hogy az egy helyen összezsúfolt betegek számát csökkentsük"

- mondja, majd hozzáteszi, ezzel megelőznék, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, hogy a rendelőben várakozó 50 ember közül akár egyvalaki is fertőzött a koronavírussal. Így nem fertőzhet meg másokat.

Felhívja a figyelmet, hogy: mindenki, ha lehet, maradjon otthon, próbálja hívni a háziorvosát, legyen türelmes, mert előbb-utóbb el fogja érni őket, és amennyiben az orvos úgy ítéli, akkor orvosi vizsgálat fog történni megfelelő környezetben.

Hogy mit mondott még Dr. Jelinek Benjamin, nézze meg a videóban!: