A keddi 50-ről szerdára 58-ra nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az eddig megkötött hitelek fizetési kötelezettségét év végéig a kormány felfüggeszti, tehát sem a magánszemélyeknek, sem a vállalkozásoknak nem kell ezeket fizetni. A miniszterelnök emelett több adó- és járulékfizetési könnyítést is bejelentett. Az Operatív Törzs közölte, a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyarok ellátását biztosítsák. Felhívták rá a figyelmet, hogy az eddigi intézkedések betartását is folyamatosan ellenőrzik. Közben világszinten már több mint 217 ezer fertőzést regisztráltak, szerdán 20 ezer új beteget diagnosztizáltak. A halálos áldozatok száma pedig megközelíti a 9 ezret. Olaszországban 4 207 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ez 17 százalékkal több, mint az eddigi csúcs, a betegek összesített száma így 35 713 lett. Az Origo szerda esti összefoglalója.

Egy nap alatt 50-ről 58-ra nőtt azon magyarországiak száma, akiknél regisztrálták az új típusú koronavírus-fertőzöttséget.

Az új típusú koronavírus.Forrás: Origo

Közülük 47-en magyar, 9-en iráni állampolgárok, 1 személy brit, 1 pedig kazah állampolgár.Továbbra is 122-en vannak karanténban, reggel a mintavételek száma 1 803 volt. A gyógyultak és a halottak számában ma sem következett be változás, az előző 2, míg az utóbbi egy fő.

Orbán Viktor: 2020-ban már nem kell hiteleket fizetni

Magyarország miniszterelnöke a közösségi oldalán jelentette be, hogy a magánszemélyek és vállalkozások a mai napig (2020. március 18.) megkötött hiteleinek tőke-és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik, azaz december 31-ig semmilyen hitelt nem kell visszafizetni.

Orbán Viktor kiemelte, hogy

a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában maximálják.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás területén. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a minimálisra csökken – tette hozzá.

A fizetési moratórium június 30-ig tart. Június 30-ig turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni – nyomatékosította a kormányfő.

Továbbá közölte: a kata szerint adózó taxisoknak nem kell átalányadót fizetnie. Nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani az előbb említett szektorokban.

A legsúlyosabban érintett szektorokban is lépéseket tesz a majd kormány, később pedig döntenek a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről – zárta bejelentését Orbán Viktor.

Operatív Törzs: Az eddigi szigorítások betartását folyamatosan ellenőrzik

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vevetője Müller Cecília országos tisztifőorvossal tartott közös sajtótájékoztatóján felhívta rá a figyelmet, hogy

a lakosság ellátása továbbra is biztosított.

Lakatos Tibor elmondta, hogy Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon reggelre 29 kilométeres sor alakult ki, de kormányzati és rendészeti egyeztetések nyomán meg tudták indítani a forgalmat, a várakozási idő így egy óra alá csökkent. Az országon belül a teherforgalom pedig még mindig zavartalan.

Az Operatív Törzs vezetője külön hangsúlyozta, hogy az eddig bevezetett intézkedések betartását folyamatosan ellenőrzik, ezidáig pedig 7 ember esetében kellett kiszabni 350 ezer forintos büntetést.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, hogy Magyarország bármely régiójában megjelenhet a fertőzés.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy

sok új lélegeztetőgép érkezett Magyarországra, ebben a tekintetben jobban állunk, mint az olaszok.

Egyre több fertőzöttet regisztrálnak az Európai Unióban

Olaszországban szerdán 4 207 új fertőzöttet diagnosztizáltak koronavírussal, ez 17 százalékkal több, mint az eddigi csúcs. Már 35 713 fertőzöttet tartanak számon. Drámaian nőtt a halálos áldozatok száma is, egyetlen nap alatt 475-en haltak meg, ezzel a halottak száma 2 978-ra emelkedett. A mortalitási arány 8,3 százalék. A meghalt betegek átlagéletkora 79,5 év, 70 százalékuk férfi. A meghaltak 0,8 százaléka, „mindössze" 3 ember nem szenvedett semmilyen más betegségben, vagy legalábbis nem tudtak róla az egészségügyi szakemberek. 2 257 személy állapota pedig kritikus.

Spanyolországban szerda estig 2 943 új fertőzöttet regisztráltak, így a vírushordozók száma elérte a 14 769-et. A megbetegedés következtében szerdán 105-en haltak meg, a koronavírus miatt meghaltak száma 638-ra nőtt. A kritikus állapotban lévő személyek száma 536. A halálozási arány 4,3 százalék, Olaszország után a második legmagasabb.

Németországban alig egy nap leforgása alatt 2 960 esetben mutatták ki a koronavírust, szerdán ketten haltak meg, a halálesetek száma 28-ra emelkedett. A fertőzöttek száma 12 327, 2 ember állapota pedig kritikus. A halálozási arány a németeknél - az átlaghoz viszonyítva - rendkívül alacsony, 0,2 százalék.

Franciaországban 1 404 új esetet regisztráltak, a megbetegedés következtében 89-en haltak meg, a halálesetek száma ezzel 264-re emelkedett. Sokan, 931-en vannak kritikus állapotban, a fertőzöttek összlétszáma 9 134.

A súlyos betegek fele 60 évesnél fiatalabb, de az elhunytak 93 százaléka 65 évesnél idősebb volt.

A halálozási arány 2,9 százalék, ami az átlagnál alacsonyabb, de folyamatosan emelkedik.

Az Egyesült Királyságban 676 esetben mutatták ki a fertőzöttséget, 33-an haltak meg, a halottak száma így 104-re nőtt. 20 személy állapota kritikus. Eddig 2 626 személy fertőződött meg a szigetországban. A halálozási arány 3,9 százalék.

Ausztriában 314 személynél regisztráltak fertőzöttséget, ma senki sem halt meg a vírussal összefüggésben, a halottak létszáma így 4 maradt. 12-en vannak kritikus állapotban. A fertőzöttek összlétszáma 1 646. A halálozási arány a németekhez hasonlóan 0,2 százalék. 

Miközben az Európai Unió vált a kontinensek közül az új típusú koronavírus epicentrumává, továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan mit csinál az EU egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős ciprusi biztosa, Stella Kyriakides asszony

- írtuk meg.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök néhány naponta változó álláspontja sem túl biztató, de

ő legalább szerdán elismerte, hogy hibázott,

mivel nem vette elég komolyan a járvány terjedése miatt kialakult helyzetet.

Világszintena fertőzöttek száma szerda estére 217 436-ra emelkedett, ebből 8 919-en haltak meg, a halálozási arány 4,1 százalék, a regisztrált esetek számához viszonyítva (csak a lezárt eseteket számítva - vagyis azokat, akik meggyógyultak vagy meghaltak - 9,5 százalék).  84 383 főt nyilvánítottak gyógyultnak, 6 868 ember állapota pedig válságos.