Soros szervezete jogi segítséget nyújt a kórházban tomboló, Magyarországról kiutasított iráni diáknak

2020.03.18. 14:08

A Helsinki Bizottság jogi segítséget ad az egyik, Magyarország területéről a kórházi őrjöngése miatt kiutasított iráni lánynak. Bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kérnek az ügyben - derül ki Soros György hazai szervezetének szerdai közleményéből. Mint ismert, a magyar hatóságok azért döntöttek így, mert - 12 társával együtt - az iráni fiatalok randalíroztak a koronavírus miatt elrendelt karanténban.

"A Magyar Helsinki Bizottság elvállalta egy iráni diáklány képviseletét az ellene folyó idegenrendészeti eljárásban. Bírósági felülvizsgálatát kértük a kiutasításának. Ő nem randalírozott, mégis már a büntetőeljárás lezárta előtt 12 társával együtt légi úton Iránba akarják toloncolni" - olvasható a Helsinki Bizottság honlapján közzétett írásban. A szervezet állítása szerint a kiutasítottak egyike, egy fiatal nő éppen tőlük kért segítséget. A közleményből kiderül, hogy bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kértek az ügyben.

A Démétér Ház új épületszárnya az avatóünnepség napján Budapesten, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetben 2018. július 9-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Soros szervezete úgy tudja, hogy 12 társa is így tett, "mindannyian azonnali jogvédelmet is kértek a bíróságtól." 

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kitoloncolással kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről 13 iráni állampolgárságú egyetemistát, akik a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén voltak karanténban a koronavírus miatt.

A döntés oka az volt, hogy az iráni egyetemisták

  • a karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyták,
  • oda a többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza,
  • hangosan elégedetlenkedtek,
  • az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel,
  • utasításaiknak nem tettek eleget.

A kiutasítás végrehajtását annak feltételeinek megteremtéséig felfüggesztették, részükre kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. A kiutasítottakkal szemben egyidejűleg három év Magyarországra történő beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendeltek. Korábban hasonló okokból utasítottak ki 2 másik iránit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK