Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy az eddig megkötött hitelek fizetési kötelezettségét év végéig a kormány felfüggeszti, sem a magánszemélyeknek, sem a vállalkozásoknak nem kell ezeket fizetni. Vagyis: december 31-ig semmilyen hitelt nem kell fizetni.

 

 

A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke-és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük - jelentette be Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, hogy a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják. A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékában maximálják. A legsúlyosabban érintett szektorokban is lépéseket tesz a kormány. 

A munkáltatóknak nem kell járulékot fizetniük a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport és a kulturális szolgáltatások, és a személyszállítás területén. A munkavállalók járulékát jelentősen csökkentjük, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a minimálisra csökken. A fizetési moratórium június 30-ig tart. Június 30-ig turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell fizetni.

A kata szerint adózó taxisoknak nem kell átalányadót fizetnie. Nem lehet a bérleti díjakat megemelni és a szerződéseket felmondani az előbb említett szektorokban - mondta Orbán Viktor.

Döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről - mondta.