A rendkívüli időszakban még inkább az idősekre vadásznak a csalók

Koronavírus, maszk, arcmaszk, járvány, betegség, szabadidő, nyugdíjas, idős emeberek, Újpest, Újpest központ, Budapest
Vágólapra másolva!
A koronavírus főleg az idősebb embereket veszélyezteti, így nekik kifejezetten fontos, hogy, amíg el nem múlik a veszély otthon maradjanak. Így viszont sokkal könnyebben elérhetőek lehetnek a csalók számára, akik telefonon vagy az interneten vadásznak rájuk.
Vágólapra másolva!

Az unokázós átverés továbbra is nagy népszerűségnek örvend a csalók körében. Felhívnak egy idős embert azzal, hogy

az egyik rokona, többnyire az unokája vagy a gyereke bajba került, például autóbalesete volt, ami miatt pénzre van szüksége azonnal.

Forrás: Police.hu

Ezek után valakit elküldenek a pénzért, mivel az unoka vagy a gyerek állításuk szerint nem tud elmenni érte.

A csalók többnyire találomra hívnak fel embereket a telefonkönyvből, vagy előre kiszemelik az áldozataikat a közelükben élők közül vagy a közösségi oldalakon.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e: Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: "Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?"
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! Egy életmentő műtét külföldön sem maradhat el, mert valaki nem tud azonnal fizetni.
  • Hivatalos személy nem kér pénzt, se rendőr, se mentő, se tűzoltó.

A csalók is alkalmazkodnak a helyzethez

Az operatív törzs tegnapi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta, hogy a vírus mellett a csalók is nagy veszélyt jelentenek az idősekre. Elmondása szerint több bejelentést is kapott a rendőrség, hogy ismeretlenek fertőtlenítő szereket próbáltak eladni.

Ahogy egyre nehezebb lett beszerezni maszkokat és kézfertőtlenítőt, úgy kezdtek el dolgozni a csalók is.

Árulnak ilyen eszközöket az interneten, de e-mailben is küldenek hirdetéseket. A megrendelő viszont nem kap semmit és a kifizetett pénzt sem kapja.

Forrás: Police.hu

Próbálkoznak telefonon is, egy kórház munkatársának kiadva magukat felhívnak valakit, majd azt hazudják, hogy az egyik rokonuk megfertőződött a koronavírussal, és ki kell fizetni az orvosi költségeket.

Olyan is előfordult már, hogy valaki egy országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt, amiben személyes adatok, fizetéshez használt jelszavak, kódok megadására kérték, vagy hogy nyisson meg egy adathalász fájlt, amit csatoltak a levélben.

A rendőrség ebben az esetben azt tanácsolja, hogy:

  • ha a megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon telefonon keresztül a (házi)orvoshoz! A koronavírus fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek;
  • a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható;
  • a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;
  • a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ne kattintson rá;
  • vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten;
  • ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett;
  • fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;

Ha önt is megpróbáltál átverni, vagy család aldozata lett, akkor hívja a 112-es segélyhívó számot.