A koronavírus-járvány miatt járványkórházzá alakul a miskolci Semmelweis kórház is - jelentette be az intézmény. A kórház a következő két napban változatlan munkarendben dolgozik, a daganatos megbetegedések ellátását pedig változatlan módon folytatják, itt nem lesz korlátozás - írták az erről szóló közleményben. 

A Semmelweis Tagkórház Rendelőintézete a következő 48 órában változatlan munkarendben üzemel. A következő héten történhet változás a rendelési időket illetően, ezekről folyamatosan tájékoztatják a betegeket. A Semmelweis Tagkórház fekvő ellátásának területe minősül át járványügyi ellátó központtá, a szakrendelőt várhatóan tovább üzemeltetik a későbbiekben.

Az intézkedések: 

- A kórház valamennyi telephelyén a járóbeteg-ellátásokat üzemeltetik, azonban továbbra is kizárólag a sürgős, életveszélyes, sürgős szükséget szenvedő, avagy az ellátás elmaradása esetén vélhetően maradandó egészségkárosodást elszenvedő betegeket látják el. 

- A daganatos betegek ellátásában semmilyen korlátozást nem vezetnek be, és a jövőben sem terveznek korlátozó intézkedéseket.

- A Semmelweis Tagkórház telephelyén a Légzőszervi Rehabilitációs Osztály és a Pszichoterápiás Rehabilitációs Osztály, illetve az egynapos szemészeti sebészeti osztály működését felfüggesztik.

A felmerülő rehabilitációs igényeket a jövőben a Szent Ferenc Tagkórházba csoportosítják át, de ilyen jellegű ellátásra kizárólag nyomós indokkal, aktív fekvőbeteg osztályok kérésére kerülhet sor. A felszabaduló kapacitásokat a járványügyi ellátás céljára csoportosítják át.

- Március 20-án reggel 8.00 órától szünetel a betegfelvétel a Semmelweis Tagkórház Ideggyógyászati Osztályán, valamint Szülészet-nőgyógyászati osztályán. Valamennyi ideggyógyászati panasszal bíró beteg, illetve szülészeti, nőgyógyászati ellátást igénylő beteg ellátása a Szentpéteri kapui telephelyen történik.

A kórház arra kéri a betegeket, hogy a pénteki napon ellátás céljából már a Szentpéteri kapui kórháztömbben jelentkezzenek. A szülészeti esetek ellátása során továbbra is biztosítják a szabad orvosválasztás lehetőségét, az erre irányuló szervezési intézkedéseket megtették.

Kérik a lakosságot, hogy a kórházat csak rendkívül indokolt esetben hívják, ugyanis az esetek 90 százalékában a betegjogokra, illetve a vonatkozó információs szabályozókra tekintettel nincs módjuk érdemi információt közölni. Az ellátásbeli változásokról a kórház weblapján olvashatnak.