A vírus az ország teljes területén jelen van – hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Beszámoltak arról is, hogy hat beteg van intenzív osztályon, valamint, hogy a jövő héttől a betegek otthonában is lehet majd mintát venni.

Péntektől egy stúdióból, online tartja szokásos napi sajtótájékoztatóját a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs - jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. A kommunikációs akciócsoport vezetője kiemelte: a vírus Magyarországon mindenhol jelen van, ezért van szükség az óvintézkedésekre. A virtuális sajtótájékoztatók meghívottjainak körét kiterjesztik. A kérdéseket is online várják, a press@koronavirus.gov.hu címen - közölte az államtitkár.

Nem tervezik a kijárási tilalmat

Továbbra sem tervezik a kijárási tilalom elrendelését, de történhetnek intézkedések, hogy a hatósági házi karantén szabályait ellenőrizzék – közölte Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Összesen 3065 hatósági karantént rendeltek el, de sokan nem tartják be ezt - mondta, arra kérve a lakosságot, hogy vegyék komolyan a járványhelyzetet.

Az áruszállításra a korlátozások nem érvényesek. Rajkán és Szentgotthárdon 60, Hegyeshalomnál 120 perc a várakozási idő.

Várhatóan a jövő héttől az esetleges betegektől az otthonukban is levehetik a mintátFotó: Koncz Márton - Origo

Otthoni mintavétel is lesz

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy 73-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és hat embert kezelnek intenzív osztályon. Csoportos fertőzésekről lehet már beszélni, az ország minden részén, szoros kontaktusban lévők között gyorsan terjed - mondta.

Minden gyanús esetet és szoros kontaktjait ellenőrizni fogják. A gyanús eseteknél lehetőség lesz az otthoni tesztelésre.  Az otthoni mintavétel elvégzésében a mentőszolgálat fog segíteni. Pozitív minta esetén a súlyos állapotúakat kórházba szállítják. 

Közölte, hogy az esetek 85 százalékban a betegség enyhe tünetetekkel átvészelhető, és ekkor nem kell kórházi intézménybe menni.  Pozitív eredmény és enyhe tünet mellett házi karantén javasolt. Az idős és krónikus betegek maradjanak otthon, ne menjenek közösségekbe – hangsúlyozta. Nyomatékosan közölte, hogy az állampolgárok maradjanak otthon. „Az utolsó órában vagyunk, hogy átlépünk-e a tömeges megbetegedések időszakába."

Nem terveznek kijárási tilalmatFotó: Koncz Márton - Origo

Ebben az esetben a költözés is javallott

Müller Cecília elmondta, hogy lesznek olyan emberek, akik pozitívnak számítanak majd, és enyhe tüneteik lesznek, és nem kell intézménybe vonulniuk. Nekik is teljesen el kell különülniük, még a családjuktól is – tette hozzá. 

Ennek az eljárásnak a lényege, hogy ne legyenek kontaktusok a jó egészségi állapotban lévő fertőzöttek és az egészségesek között. 

Ezen emberek esetében az időleges elköltözés is javallott. Az idősek ne menjenek közösségbe, tömegközlekedésre – mondta Müller Cecília. Késleltetni kell a tömeges megbetegedések idejét – tette hozzá.