Míg az LMP egyértelműen meg kívánja szavazni a veszélyhelyzet meghosszabbítását, addig az MSZP és a Jobbik nem fogalmazott egyértelműen, és kifogásokat keresve mellébeszélt. A DK és a Párbeszéd pedig nem válaszolt. Kocsis Máté, a Fidesz-frakcióvezetője csütörtökön szólította fel a parlamenti pártokat, hogy jövő héten szavazzák meg a koronavírus-törvényt.

A Fidesz-frakcióhoz hasonlóan minden párt képviselői szavazzák meg jövő héten a koronavírus-törvényt, hogy Magyarország hatékonyan védekezhessen a járvány ellen - erre szólított fel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán, miután a Fidesz-frakció arra kérte az Országgyűlést, hogy mielőbb adjon felhatalmazást a kormánynak a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzetre. 

Jövő héten döntenek a képviselők a veszélyhelyzet meghosszabbításárólForrás: MTI/Illyés Tibor

Csak az LMP szavazza meg biztosan, a többiek hallgatnak vagy mellébeszélnek

Az Origo ezt követően megkereste az ellenzéki frakciókat. A kapott válaszok tanulságosak.

Az LMP egyértelműen igennel válaszolt. Ezzel szemben a Jobbik azt írta: "bízunk benne, hogy az ellenzéki pártok által megfogalmazott észrevételek jogosságát belátva a kormány módosítani fog az első - a demokrácia és a jogállam szempontjából erősen kifogásolható - változaton és sikerül egy konszenzusos javaslatot benyújtania". Vagyis a Jobbik mellébeszél és kifogásokat keres.

Az MSZP azt közölte, hogy, jelen helyzetben a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani. A benyújtott konkrét javaslattal kapcsolatban a hétpárti egyeztetésen egyetértés volt abban, hogy néhány garanciális és praktikus módosítás még szükséges lenne. Ennek véglegesítésére bármikor állunk rendelkezésre - írják, vagyis az ő esetükben sem egyértelmű, hogy megszavazzák a törvényt.

A Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció frakciója nem válaszolt, amint megteszik, ha mégis megteszik, cikkünket bővítjük.