Több európai és amerikai nagyvárosban – köztük Bécsben – az első intézkedések között tették ingyenessé a parkolást. Több magyar nagyvárosban, például Esztergomban és Székesfehérváron is azonnal intézkedett a polgármester a parkolás ingyenessé tételéről, hogy ezzel is segítsen a járvány megfékezésében. Az érv nyomós, akár a parkoló automatákba történő pénzbedobás is terjesztheti a kórt. Karácsony Gergely ezt éppen fordítva látja - írta a Ripost.

A tömegközlekedési eszközök használata most kockázatos, hiszen óhatatlanul is több ember zsúfolódik össze, így fertőzésveszélyt jelent. Bécs ezért már napokkal korábban úgy rendelkezett, hogy tízezer parkolóhelyet ingyenessé tesznek, a parkolózónákat is felfüggesztették. Több hazai nagyváros is díjmentessé tette a parkolást, például Esztergomban és Székesfehérváron sem kell fizetni. 

Míg több vidéki városban ingyenes lett a parkolás a járványveszély csökkentése érdekében, addig Budapesten nem lép a városvezetésFotó: Csudai Sándor - Origo

Esztergom volt az első

Az esztergomi polgármester, Hernádi Ádám azzal indokolta az intézkedést, hogy jelen helyzetben fokozott felelőssége van a városvezetésnek. Szerinte a parkolóautomaták használata, a pénzérmék bedobálása is terjesztheti a betegséget.

Az országban elsőként mi függesztettük fel a fizetős rendszert. Ingyenessé tettük a parkolást, a nap bármely szakában- nyilatkozta a polgármester.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta,fontosnak tartjuk, hogy a járványos veszélyhelyzetben, aki csak teheti, maradjon otthon, akinek azonban muszáj kimozdulnia, az lehetőleg inkább saját autóját használja. Ezt segíti a parkolási díj időszakos eltörlése.

Meglepő magyarázat Budapesten

A Ripost megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, miért nem segítik sokak kérése ellenére a járvány elleni védekezést ingyenes parkolással. 

Budapesten egyelőre nem csökkent érdemben az autós forgalom, az otthonmaradók pedig értelemszerűen egész nap használnak parkolóhelyet otthonuk közelében. Így amennyiben ingyenes lenne a parkolás, káoszt okozna a városban, ez pedig növelné a járványveszélyt- közölte Karácsony Gergely kommunikációs igazgatója, Rényi Ádám.