A kollektív védekezést mára megszerveztük, ma egy védekezésre berendezett állapotban van a magyar közösség - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő arra kérte az időseket, hogy maradjanak otthon, mivel a koronavírus rájuk nézve a legveszélyesebb.

Minden reggel hatkor ül össze az Operatív Törzs, és késő estig ülésezik, folyamatosan kapjuk és dolgozzuk fel az akciócsoportoktól érkező információkat - mondta Orbán Viktor. A helyzet leginkább ahhoz hasonlít, mint a katonaságnál. Most az a helyzet, hogy 85 beteg van Magyarországon, ebből 6 súlyos, sajnos van egy halottunk is, de heten már meggyógyultak. Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de a szakemberek azt mondják, hogy nem tudjuk elkerülni a tömeges megbetegedéseket. Minden erőnkkel lassítani szeretnénk a járványt, hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen, és be tudja fogadni a betegeket – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. 

Orbán Viktor: Az ország felkészült a védekezésreForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez okozza a legnagyobb bizonytalanságot

A kormányfő kiemelte: Nagyon sok okos orvos, matematikus, biológus, kutató van Magyarországon, velük beszélgetve azt látja, hogy ők azért óvatosak, mert még nem elegendő az az esetszám, amit közvetlenül tudnak tanulmányozni. Háromezer fölötti a klinikai laboratóriumi körülmények közötti mérések száma, de még több esetszám szükséges ahhoz, hogy az orvosok bármit kijelenthessenek a vírussal kapcsolatban. Világosan szeretném tudni, hogy a betegségnek melyik korcsoportra nézve, melyik foglalkozási csoportra nézve, milyen egészségügyi állapotban lévő csoportra mi a hatása. Mert úgy látom, a legnagyobb bizonytalanságot ez okozza – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta,  az emberek nem tudják, mi fog velük történni, nekünk kell megmondani, hogyan viselkedjenek. Ezzel, ha a járvány nem is hagy alább, de a félelem kisebb lesz. Lassítani tudjuk a járvány terjedését, de végül a megbetegedések száma ki fog egyenlítődni Európában.

Lassú a terjedés

Közölte továbbá: jól döntött a kormány, amikor megfogadta járványügyi szakemberek tanácsát, és az intézkedéseket már a járvány korai szakaszában bevezette, így "a terjedés lassú". Abban azonban egyetértenek a matematikai modellekkel foglalkozók, hogy lassítani ugyan tudják a vírus terjedését, de a végén a megbetegedések száma nagyjából ki fog egyenlítődni egész Európában.

Drámai helyzet, mint Olaszországban, abból állhat elő, ha gyorsan fut fel a megbetegedések száma, és összeomlik az egészségügyi ellátórendszer. Ez ellen az eszköz- és humánerőforrás-kapacitás megnövelésével, valamint a beérkező, intenzív ellátásra szorulók számának lassításával lehet védekezni; "mind a két dolgot egyszerre tesszük" - fejtette ki Orbán Viktor.

Korlátlan forrás áll a védekezésre

Orbán Viktor közölte, hogy van elegendő maszk és védőfelszerelés Magyarországon. Folyamatosan gyártanak is. A határok lezártsága miatt sem könnyű a beszerzés. Az összes nemzetközi kapcsolatainkat mozgósítjuk a beszerzés érdekében. Ma nagy kiterjedésű hálózattal szerzünk be eszközöket - tette hozzá. A cél, ha tömeges lesz a járvány, akkor mindenkinek jusson megfelelő mennyiségű eszköz- mondta a kormányfő. Nemcsak raktárra gyűjtjük az eszközöket, hanem ha szükséges, akkor megfelelő rendben ki is osztjuk. Felülről nyitott a védekezés költsége - tette hozzá. Orbán Viktor köszönetet mondott az ellátásban dolgozóknak.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az orvosok egy része biztosan meg fog fertőződni, de van ember a helyükre. Normális körülmények között csak hosszú hónapok után lehetett volna felkészülni a védekezésre, ezért kellett kihirdetni a veszélyhelyzetet. A kollektív védekezést mára megszerveztük, ma egy védekezésre berendezett állapotban van a magyar közösség - mondta a kormányfő.

Akik külföldön kerültek bajba, azokról a külügyminisztérium gondoskodik, a határokat lezárták - csak humanitárius folyosók működnek -, elegendő számú katona és rendőr van, a tiszti növendékeket is mozgósították, a létfontosságú vállalatokhoz kirendelték a katonai törzseket, az orvosok beosztását elvégezték, a járványügyi kórházakat kijelölték, és épül is járványkórház - sorolta.

Orbán Viktor: A cél az, hogy minél kevesebben essenek ki a munkábólForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ekkora segítség az embereknek a mostani lépés

Orbán Viktor a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy további intézkedésekre biztosan szükség lesz. A cél az, hogy minél kevesebben essenek ki a munkából. Ha nincs munka, akkor annak a vége csőd lesz. Az országnak dolgoznia kell, de ez nem lehetséges minden körülmények között. Aki kiesett a munkából, annak segítséget adunk - mondta a kormányfő. A vállalkozókat próbáljuk abba a helyzetbe hozni, hogy ne bocsássák el az embereket. A legjobb intézkedés, hogy a pénzügyi csődtől megmentsük az embereket. Orbán Viktor közölte, hogy ennek az egyik lépése volt a hiteltörlesztési moratórium meghirdetése Egy évben a teljes hazai kamatfizetés 3600 milliárd forint, tehát egy óriási összegről van szó. A második intézkedés az érzékeny ágazatok beazonosítása volt - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy beazonosították a nagy bajba került ágazatok listáját, és a számukra járulékfizetési könnyítést rendeltek el. A bajba jutott ágazatokat megsegítették, és újabb ágazatok is bekerülhetnek- mondta a kormányfő. A bankokat nem kérdezték meg, hogy partnerek-e, de egyelőre igen.

Emellett az "érzékeny" ágazatokban, a taxisoktól a vendéglátósokon át a szállodásokig járulékfizetési könnyítéseket rendeltek el - közölte Orbán Viktor, hozzátéve, további lépésekre is lesz szükség.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a fő probléma, hogy nincsen ellenszer a koronavírussal szemben, bár dolgozik egy csoport a megfelelő gyógyszer megtalálásán. Fantasztikus kutatóink vannak ezen a területen is - mondta a kormányfő. Egyáltalán nem kizárt, hogy valamilyen eredményt elérjenek, így legalább olyan gyógyszer legyen, ami a tüneteket enyhíti- tette hozzá. Ha a helyzet súlyosbodik, akkor a magyar adatokból kiinduló tájékoztatást tudjunk adni. Ha megnő a fertőzöttek száma, akkor sokan kórházi ellátásra szorulnak majd. Őket be kell szállítani, és intenzív ellátást kell adni - mondta a kormányfő. A legtöbb intenzív ellátásra szoruló beteg az idősek között lehet.

Az idősekért aggódunk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az idősekért aggódunk. Ha a járvány tömegessé válik, akkor az idősek kerülnek a legnagyobb bajba. Nem lenne helyes, ha mi, fiatalok kezdenénk kötelező rendszabályokat hozni az időseknek, de kérni talán szabad. Mindenkit arra kérek, hogy az idősek maradjanak otthon, gondoskodunk az ellátásukról - mondta Orbán Viktor. Az önkormányzatok kapcsolatba léptek az idősekkel, és képesek arra, hogy megfelelő ellátást nyújtsanak.