Több nagyváros önkormányzata is segélyalapot hozott létre, illetve pénzt különített el költségvetésében a koronavírus-járvány miatti feladatokra.

Szekszárdon 250 millió forintot különített el, illetve zárolt a város költségvetésében Ács Rezső polgármester a járvánnyal kapcsolatos költségekre, a fertőzésveszély kezelésére. A város vezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt is elmondta: a Miniszterelnökséget vezető miniszter állásfoglalását várja arról, hogy a Modern városok program szekszárdi keretéből további egymilliárd forintot a város a védekezésre fordíthasson. 

A polgármester közölte: az önkormányzati tulajdonú K-T Dinamic Nonprofit Kft. mosható, textil szájmaszkok gyártására állt át, amelyekkel az egészségügyben, a szociális ellátásban a legfontosabb közszolgáltatásokat végző dolgozókat látják el.

Tájékoztatása szerint Szekszárdon öten vannak hatósági karanténban,  közülük senki nem kért ellátást az önkormányzattól.

Székesfehérváron moratóriumot hirdettek a bérlakásoknál

Székesfehérváron a védekezésre és a járványhelyzet kezelésére 629 millió forintot csoportosított át a költségvetésben Cser-Palkovics András polgármester, aki emellett 

moratóriumot hirdetett az önkormányzati lakásrendelet alapján kiadott bérlakásoknál és egyéb helyiségeknél,  így az áprilisi, májusi és júniusi bérleti díjakat a járványidőszak utáni hónapokra átütemezte. A moratórium leteltével 12 havi részletben kell majd az elmaradt díjakat rendezni.

A győri önkormányzat a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és az egészségügyi alapellátásban dolgozók segítése érdekében létrehozta a Győri Segélyalapot - tájékoztatta a megyeszékhely polgármestere az MTI-t.

Dézsi Csaba András közleménye szerint az alapból elsősorban olyan eszközöket vásárolnak, amelyek a járvány terjedésének megelőzésben és a gyógyításban segítenek.

Debrecenben is várják a felajánlásokat

Debrecen polgármestere városi segélyalapot hozott létre a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő családok megsegítésére. Papp László pénteken Facebook-oldalán arról számolt be: 

az alaphoz a város költségvetéséből 20 millió forint támogatást biztosítanak,  és szeretnék, ha ehhez a kezdeményezéshez magánszemélyek, cégek is csatlakoznának felajánlásaikkal.

A járványhelyzetre tekintettel nem ülésezik sem Debrecen közgyűlése, sem az önkormányzati bizottságok. A fontos döntések polgármesteri rendelet formájában születnek meg, de az előterjesztéseket megkapják a közgyűlés tagjai.

A házasságkötéseket is felfüggesztették

Debrecenben 

a házasságkötéseket is felfüggesztették, új időpontot nem foglalhatnak a fiatal párok,  akik már korábban jelentkeztek a szertartásra, azokat az anyakönyvvezető összeadja, de csak a jegyespár és a két tanú vehet részt a ceremónián.

Az egyetem (DE) a járvány megfékezése és a polgárok biztonsága érdekében veszélyhelyzeti alapot hozott létre 650 millió forintos keretösszeggel. Közleményük szerint a pénzt az egyetem nem egészségügyi területekről származó bevételeiből biztosítják.

A összegből a járványügyi rendkívüli kiadásokat, így például a szükséges szubintenzív és intenzív ellátások kialakítását, a vírus miatt megfertőződött emberek kezeléséhez szükséges gépek, lélegeztetőgépek, eszközök beszerzését, valamint a védőfelszerelések, speciális gyógyszerek és vírustesztek költségeit finanszírozzák.

Már a csalók is megjelentek Miskolcon

Miskolcon folytatódik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház működésének átstrukturálása - olvasható az intézmény honlapján. Mint írták, az intézkedések célja, hogy a jelenleg Semmelweis-tagkórházban ellátott betegek biztonságának és folyamatos ellátásának garantálása mellett március 23-ra felálljon egy olyan egészségügyi ellátó egység, amely kizárólag a koronavírusjárvány-járványveszély megelőzésére, illetve a megbetegedettek ellátására áll rendelkezésre.

Miskolcon megjelentek a koronavírus-járvány vámszedői is, csalók járnak az önkormányzat nevében a városban  - tájékoztatta a polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-t. Az önkormányzathoz érkezett bejelentés alapján magukat hivatalos szervnek kiadó ismeretlenek járják a várost, fehér ruhát viselnek, és az otthonokba próbálnak bejutni, mondván: a koronavírus elleni fertőtlenítést végzik, ezért pedig pénzt kérnek a lakóktól.

Az önkormányzat és semmilyen hivatalos szerv nem végez hasonló tevékenységet és nem kér, nem fogad el semmilyen összeget - hívták fel a figyelmet, hozzátéve: a rendészet munkatársai minden esetben kék vagy zöld egyenruhát viselnek, mellkasuk bal oldalán a rendészet jelvénye látható. A rendészet munkatársai csütörtök délután kezdték meg a 70 év fölötti idősek felkeresését.

Szolnokon a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. a járvány miatt több klórt adagol a csapvízhez, ez érezhető lesz a víz illatán. Szalay Ferenc polgármester Facebook-oldalán azt is bejelentette: a tavaszi lomtalanítások elmaradnak, azok pótlásáról a későbbiekben gondoskodik a hulladékszállító.

Átütemezik az órák leolvasását

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a koronavírus-járvány miatt mentesítette a villamosenergia- és földgázelosztói szolgáltatókat a fogyasztásmérő berendezések éves egyszeri, aktuális és egyéb okok miatti személyes leolvasása és az esedékes hitelesítési mérőcserék elvégzése alól, illetve engedélyezte ezen feladatok átütemezését.

Azon felhasználók esetében, ahol nem áll rendelkezésre mérőállás az éves leolvasásról, a földgáz- és villamosenergia-kereskedők becsült mérőállás alapján fognak elszámoló számlát készíteni  a felhasználók számára, a jogszabályokban és az üzletszabályzatokban foglaltaknak megfelelően - írta az MEKH.

A hivatal felhívja a felhasználók figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el a földgáz- vagy villamosenergia-szolgáltatókra hivatkozó, helyszíni leolvasás vagy mérőcsere miatt jelentkező személyek esetében, és a szolgáltató elérhetőségein ellenőrizzék a személy eljárási jogosultságát.