Az elmúlt huszonnégy órában mintegy 4800 román állampolgár tért haza Nyugat-Európából a román-magyar határon levő nagylaki határátkelőn keresztül. Velük együtt összesen már 17 ezren utaztak haza Romániába.

Filip Ionut Matei, az aradi határrendészet szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a Magyarország által megnyitott humanitárius folyosón 2700 autóval érkezett a 4800 román állampolgár, az elmúlt 24 órában. Így a folyosó megnyitása óta összesen 17 ezer ember lépte át a román-magyar határt azok közül, akik ideiglenesen Ausztriában rekedtek, miután a magyar hatóságok a határok lezárásáról döntöttek a külföldi állampolgárokkal szemben.

Csütörtökön délutánra csökkent a várakozók száma, de péntek reggel ismét zsúfolt volt a határátkelőhely. A külföldről érkező román állampolgárok zöme az úgynevezett piros zónákból érkezik, ezért ők automatikusan házi elkülönítésbe kerülnek még akkor is, ha nincsenek náthás tüneteik.

A hatóságok karanténba helyezik azokat, akiknél kimutatják a koronavírus-fertőzést.

Román és bolgár autók lépik át a nagylaki határátkelőhelyet 2020. március 18-ánForrás: MTI/Rosta Tibor

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten bejelentette: amíg a román kormány garantálja, hogy fogadja a nyugat felől érkező román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót.

Klaus Iohannis román államfő szintén csütörtökön újfent azzal a kéréssel fordult a külföldön élő románokhoz, hogy a húsvéti ünnepek közeledtével ne látogassanak haza családjaikhoz, mert ezzel is óvni tudják az otthon maradottakat. Az elnök arra kérte a külföldről hazatért és házi elkülönítésben levő állampolgárokat, hogy szigorúan tartsák be ezt az intézkedést, és működjenek együtt a hatóságokkal.