Özönlenek a vállalkozók segélykérései a koronavírus miatt

2020.03.21. 13:00

Egy autókereskedő a járvány miatt visszalépő vevő miatt, egy szakács pedig a tizedére csökkentett fizetése miatt fordult segítségért a kamarához. Olyan sok megkeresést kaptak, hogy szinte fel sem tudják dolgozni a panaszokat – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László a lapnak adott interjújában azt mondta, örül, hogy a kormány gazdaságvédelmi döntései közé bekerültek a javaslataikból, de szerinte nagyon nehéz megmondani, hogy mi mindenre lesz még szükség. Nem tudjuk ugyanis, hogy a válság meddig tart és milyen mélyen fejti ki pusztító hatását. Észnél kell lenni, mert ha az elején túl sok pénzt égetünk el, később hiányozhatnak az erőforrások. A bankrendszer is tud segítséget nyújtani, de ha túlterheljük a pénzügyi szektort, akkor annak az árát utóbb meg kell fizetni.  - mondta.

A vállalkozásoktól érkezett segélykérésekről azt mondta, hogy szélsőségesek és döbbenetes mennyiségben futnak be. Hozzátette, olyan sokan fordulnak hozzájuk, hogy szinte fel sem tudják dolgozni a panaszokat. Példákat is említett, hogy egy autókereskedő egy vitás eset rendezésében kért segítséget. 71 éves ügyfele megrendelt egy autót, le is előlegezte, majd a kocsi megérkezése után azt mondta, hogy adják vissza a pénzét, mégsem kéri az autót, mert ilyen helyzetben nem biztos, hogy használni fogja.  Egy szakács pedig azért kereste meg őket, mert a 600 ezer forintos nettó fizetését az étterem minimális forgalmára hivatkozva a tulajdonos nettó 70 ezerre csökkentette,  ő pedig nem tud megélni a feleségével és két gyerekével.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján 2020. március 10-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Parragh László brutális hatásokra számít a koronavírus-járvány miatt. Gondoljunk csak a turizmusra. Bezárnak a szállodák, szabadságra küldik a dolgozókat. Ha a fizetett szabadság lejár, jön a fizetés nélküli, míg többeket egyszerűen elbocsátanak.  - mondta a Magyar Nemzetnek.

Vendégek nélkül egy budapesti étterem a koronavírus-járvány miattFotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon nagy hibának tartja a 2008-as világválsághoz hasonlítani a most kialakult helyzetet. „A 2008-as pénzügyi buborékból indult ki, majd gyűrűzött át gazdasági krízisbe. A mostani pedig egészségügyi, járványügyi válság, amelynek természetesen szintén jelentősek a gazdasági, pénzügyi következményei.” Emiatt szerinte más módon kell kezelni is. 

Nem szabad azokhoz az eszközökhöz nyúlni, amelyeket 2008-2009-ben az akkori kormány bevetett. Azok kizárólag megszorításokból álltak, amelyek főként a lakosságot érintették. Helyesen mondta a miniszterelnök, hogy növekedéstámogatásra van szükség. Először természetesen meg kell akadályozni, hogy összedőljenek a legnagyobb bajba került ágazatok. Ezért van szükség szektorális beavatkozásokra. A minap bejelentett intézkedések között is találunk ilyen lépéseket. Be kell avatkozni a folyamatokba - tette hozzá. Kiemelte, nem állhat le mindenütt a munka, mert annak súlyos következményei lesznek.

Úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság sokkal erősebb, mint azt sokan gondolnák. „Ha ügyesen és okosan kezeljük a nehézségeket, akkor ahogy a válság kezd enyhülni, elindul az építkezés. Ennek jeleit akár egy-két hónap múlva már láthatjuk is. Ez nem azt jelenti, hogy ennyi idő után minden ott folytatódik, ahol abbamaradt.”

A Gellért-hegyről is eltűntek a turisták.Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az eddig rekordokat döntő budapesti turizmusról pedig azt mondta, hogy legalább egy évre lesz szüksége ahhoz, hogy lábra álljon. A vidéki turizmus jóval hamarabb újraéledhet. „Az emberek alig várják majd, hogy kiszabadulva a karanténból elutazzanak feltöltődni, és megerősödve álljanak vissza a munkába” - mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.