Operatív Törzs: Újabb tájékoztató kampányt indítanak az idősek védelme érdekében

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, járókelő, Hősök tere, üres, maszk, szájmaszk, arcmaszk
Vágólapra másolva!
Újabb tájékoztató kampányt indítanak az idősek védelme érdekében, de bárki elkaphatja a fertőzést, ráadásul az enyhe tünetek miatt sokan ezt észre sem veszik, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs szombati online tájékoztatóján. Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője pedig arról beszélt, hogy a tartalékos katonák mozgósítása semmilyen intézkedést nem jelez előre, így a kijárási tilalom bevezetését sem tervezik most. A tájékoztatón szó volt arról is, hogy rövid időn belül tömegessé válhatnak a megbetegedések, csaknem négyezer ember van hatósági házi karanténban, amelyet eddig majdnem százan sértettek meg, valamint hogy a védekezéshez a jövő héten újabb szállítmány érkezik az országba.
Vágólapra másolva!

18 fővel nőtt az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma szombaton, Magyarországon, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hozzátette, egyértelmű, hogy

a megbetegedés folyamatosan terjed, rövid időn belül számítani lehet arra, hogy ezek tömegessé válhatnak.

Azt mondta, mindent meg kell tenni a járvány terjedésének csökkentéséért. Ugyan egy légúton terjedő vírus terjedését nem lehet teljes mértékben megakadályozni, de lehet csökkenteni, mondta a tisztifőorvos.

Széll Kálmán tér, Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az elmúlt 24 órában egy 53 éves férfi halt meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon, jelentette be Müller Cecília. Elmondta,

a férfi számos alapbetegséggel küzdött, a vírusfertőzés ezekre rárakódott, ez okozta a halálát.

Folyamatosan nő a mintavételek száma - jelentette be. Az Egészségügyi Világszervezet javaslata alapján vizsgálják az összes gyanús esetet és a környezetükben a potenciális betegeket is.

Az idősek védelme továbbra is rendkívül fontos, mondta Müller Cecília. Hozzátette,

mindenki elkaphatja a megbetegedést, hiszen jelen van az országban mindenhol, az ország egész területéről jelentettek pozitív eseteket.

Az idősekre azért veszélyes, mert az ő immunrendszerük már nem olyan erős. Rajtuk kívül, életkortól függetlenül veszélyben vannak azok, akik valamilyen krónikus megbetegedésben szenvednek. Az idősek védelmében újabb tájékoztató kampány indul, amelyekből azokat az információkat tudhatják meg, amelyek ahhoz kellenek, hogy a bezártságban könnyebb legyen az életük.

Mindent meg kell tenni az immunrendszer erősítéséért,

hívta a fel a figyelmet a tisztifőorvos. Példaként említette, hogy otthon is lehet tornázni. Nagyon fontos az egészséges, vitamindús táplálkozás, valamint fontos megtalálni azt az elfoglaltságot, amiben örömüket lelik, például, amire máskor nem jut idő. Ezt a lehetőséget próbálja mindenki kihasználni, nem negatívumként megélni a jelenlegi helyzetet, mondta Müller Cecília.

Figyelemfelhívó plakát az idősek védelme érdekében Forrás: Facebook

Az egyik kórházban

egy negyvenes éveiben járó súlyos beteget kezelnek,

közölte a tisztifőorvos. Hozzátette, hogy mindenkinek meg kell fogadnia a tanácsokat, mert a fertőződés lehetősége nagy. Az is lehet, hogy

az enyhe tünetek miatt észre sem veszi valaki, hogy megfertőződött.

Az emberi érintkezések számának csökkenése hozzájárul a megbetegedések számának csökkenéséhez, így minél később jöhetnek a tömeges megbetegedések, figyelmeztetett.

Egész Közép-Európában egyre nagyobb számban fordulnak elő koronavírussal fertőzött betegek, hívta fel a figyelmet Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője. Ebből is látszik, hogy a határok ellenőrzésére kiemelt figyelmet kell fordítani - hívta fel a figyelmet. Pénteken jelentős várakozás alakult ki a román határnál a román hatóságok intézkedései miatt. Éppen ezért minden nap kétoldalú egyeztetések zajlanak a magyar rendőri vezetők és a szomszédos országok rendőri vezetői, valamint a különböző állami vezetők között, hogy a humanitárius folyosókat fenn tudják tartani. Amennyiben a szomszéd országok nem vállalják a saját állampolgáraik, vagy az áruforgalom beengedését, akkor ők Magyarországra sem léphetnek be - tette hozzá.

Kamionok sorban állnak a hegyeshalmi határátkelőhelyhez vezető autópályán, az ausztriai Lajtabruck (Bruck an der Leitha) közelében 2020. március 18-án Forrás: MTI/AP/Ronald Zak

Szombat délután

Rajkánál 20 km-es, Hegyeshalomnál pedig 23 km-es sor torlódott fel a Magyarországra belépésre váró teherforgalomban,

közölte Lakatos Tibor. Továbbra is megmarad az a lehetőség, hogy a szlovák-magyar határ mentén 30 km-es zónában a munkavállalók átmehetnek a szomszédos ország területére - mondta Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője.

A Magyarországra visszatérő magyarok miatt

nőtt a hatósági házi karanténban lévők száma,

már 3771 ember van házi karanténban. 15 525 ellenőrzést hajtottak végre a hatóságok, ezekből 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, mondta Lakatos Tibor. 18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki vagy figyelmeztettek, 76 esetben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Az üzletek zárva tartását is ellenőrizték. A szabályok megsértése miatt 3 főt figyelmeztettek, 9 fő helyszíni bírságot kapott, 14 fő ellen szabálysértési feljelentést tettek, mondta Lakatos Tibor.

Az Operatív Törzs mai ülésén számba vették azokat az erőforrásokat, amelyek rendelkezésre állnak, hogy a szükséges intézkedéseket megtegyék, és azokat be tudják tartatni. A rendvédelmi és a honvédségi állomány létszámán felül számításba vették az egészségügyi rendszerbe bevonható szakképzett emberek létszámát, hogy fel tudjanak készülni arra, hogy a tömeges megbetegedések időszakában is biztosított legyen az ellátás. A magyar rendőrség határon végzett tevékenységéhez a honvédség is csatlakozott, a katonai járőrök pedig nemcsak a határátkelőhelyeken, hanem az utcákon is megjelenhetnek, mondta Lakatos Tibor.

Több száz újságírói megkeresést kapott az Operatív Törzs. Ezeket rendszerezték, amelyeket az online sajtótájékoztatón megválaszoltak.

Müller Cecília megerősítette, hogy a Balatonon és több üdülőhelyen is nagyon sokan jelentek meg. Azt kérte, ezt senki ne tegye, mert nagyon veszélyes, jobban terjedhet a vírus.

Az immunrendszer minden olyan állapota, ami gyengíti a szervezet védekezőképességét, elősegíti a fertőzés megkapását, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elmondta,

önként is lehet karantént vállalni,

azonban csak akkor van értelme, ha ugyanúgy viselkedik az ember, mint a hatósági karanténban.

Valamennyi laboratóriumi vizsgálatot elvégzik megbetegedés gyanúja esetén és azoknál is, akik szoros kapcsolatba kerültek az érintettel. A Nemzeti Népegészségügyi Központon túl további hét laboratóriumot jelöltek ki az ország területén - mondta Müller Cecília.

Arra a kérdésbe, hogy egyes kórházak megtiltották, hogy az apa bent legyen a kórházban a szülésnél, a tisztifőorvos azt mondta, a kórház dönthet úgy, hogy egészségbiztonsági okok miatt nem teszi ezt lehetővé.

Honvédkórház Fotó: Koncz Márton - Origo

A csomagolás nélküli élelmiszereket, mint például a kenyér, nem szükséges fertőtleníteni, de az üzletekben nem szabad engedni, hogy a vásárlók összefogdoshassák azokat.

Az Origo kérdésére, hogy az Operatív Törzs foglalkozott-e a budapesti parkolás ingyenessé tételével, Lakatos Tibor azt mondta, ez az önkormányzatokra tartozik, ezért nem foglalkoztak ezzel.

Hatan vannak intenzív osztályon koronavírus-fertőzés miatt.

Magyarországon is végeztek szakemberek modellszámításokat a vírus lefolyásával kapcsolatban - mondta Müller Cecília. Hozzátette,

nem lehet összehasonlítani a járvány lefolyását az egyes országokban, semmilyen következtetést nem lehet ezekből levonni.

A halálos áldozatokkal kapcsolatban elmondta,

rosszindulatú daganatos betegségeik, szívérrendszeri és vérképzőszervi megbetegedéseik voltak az alapbetegségeik.

Egyelőre

nincs konkrét terv a kijárási tilalom bevezetéséről,

mondta Lakatos Tibor. Hozzátette, ez nincs összefüggésben az esetszámokkal. Az eddigi intézkedések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, jóval kevesebb ember van az utcákon. A tartalékos katonákat azért mozgósították, hogy biztosított legyen a feladatok hosszú távú ellátása, ez nem jelzi előre semmilyen intézkedés bevezetését, mondta Lakatos Tibor.

Folyamatosan figyelik az internetet, hogy az álhírek terjesztőivel szemben fellépjenek, már eljárást is indítottak.

Cáfolta azt a sajtóhírt, hogy cseh maszkszállítmányt foglaltak volna le Budapesten.

Folyamatosak a beszállítások, alapanyagok érkeztek védőeszközök gyártásához, jövő héten újabb szállítmányok érkeznek, amelyek segítik a járvány megfékezését.

A kiskunhalasi mobil konténerkórház építésével kapcsolatban azt mondta, jövő héten látványosabb eredmények lesznek az építkezésben.

Nincs napirenden a szállodák bezárása,

de eljöhet ilyen időszak, a mostani helyzet viszont nem indokolja, mondta Lakatos Tibor.

Az áruszállítók azért jutnak át lassabban a határon, mert ellenőrzik, hogy a sofőrök jogosultak-e a belépésre a jelenlegi intézkedések mellett az országba. Emiatt lehetnek sorok. Amennyit lehetett, gyorsítottak a belépésen, a szükséges létszám rendelkezésre áll, de a biztonságot nem fogják veszélyeztetni, mondta Lakatos Tibor.

Emlékeztetett, bizonyos okmányok érvényességi ideje kitolódik a veszélyhelyzet lejártát követő időszakra, így nem feltétlenül szükséges az okmányirodákba menni.

Aki úgy szegi meg a hatósági házi karantént, hogy nem igazolt fertőzött beteg, az szabálysértést követ el, aki pedig fertőzött, az bűncselekményt követ el.