Még a vakvezető kutyákat is otthon képzik ki

Leesett bankkártya visszaadása.
Vágólapra másolva!
A vakvezető kutyák kiképzőinek is át kellett alakítaniuk az életüket a koronavírus miatt. Ők is otthon dolgoznak a kutyákkal. 
Vágólapra másolva!

Az alapítvány minden munkatársa otthonról dolgozik, így a kiképzők is. Pontosan 5 kiképzőről van szó, akiknél összesen 15 kutya van jelenleg.

– mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

A képzés általában fél évig tart, már ezeket a kutyákat is várják leendő gazdáik, így a kiképzés nem állhat meg, haladniuk kell tovább.


A vakvezető kutyák kiképzésben, alapvető feladataik közé tartozik, hogy akadályokat kerüljenek, jelezzék a szintkülönbségeket, és hogy lépcsőkön közlekedjenek. Ezek gyakorlására a karantén ideje alatt is van lehetőség.

Mokka kosarat hoz Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Sok feladat gyakorlása megoldható egy csendes utcában vagy kertben, de akár a lakásban is. A feladatok során a kiképzők van, hogy olyan helyzetbe hozzák a kutyákat, amiből önállóan kell „megtalálniuk a kiutat". Az ilyen feladatokkal is azokra a valós helyzetekre készítik fel őket, amikkel rendszeresen találkozni fognak, munkájuk során.

Ezek mellett sok olyan feladatot szoktak gyakorolni a kutyákkal, amik ugyan nem része a vizsgának, de nagy segítség a mindennapi életben. Az ilyen feladatok gyakorlására is több időt fordítanak most, a négy fal közé zárt vakvezető tanulók és kiképzőik. Ilyen feladatok például:

a leesett tárgyak megkeresése és a gazdi kézbe adása, a vakvezető hámba történő bebújás, az ülőhelyek megkeresése és megmutatása, szék vagy asztal alá bújás, illetve a szőrápolás vagy állatorvosi vizsgálat során az együttműködő magatartás gyakorlása.

Leesett bankkártya visszaadása Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola


– mondta Komondi Piroska.

A mostani helyzetben az átadó tanfolyamok is szünetelnek, ezen a tanfolyamon tanulja meg a látássérült gazdi a kutya irányítását és a vele való közös munkát. A tanfolyam végén közlekedésbiztonsági vizsgát tesznek, jelenleg ezeket a vizsgákat felfüggesztette a MATESZE (Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület) a járványhelyzet miatt.

Viszont nem maradnak segítség nélkül azok, akiknél ez a tanfolyam még tart, Nyíriné Kovács Mária kiképző az Origónak elmondta, hogy telefonon nyújtanak segítséget és adnak tanácsot az otthon végezhető feladatok gyakorlásában.

Ilyen például, hogy az asztal alá bújjanak, ezzel azt gyakorolják, hogy a járműveken, étteremben ne legyenek útban a kutyák, amikor gazdájuk helyet foglalt.

Ezért különböző tanácsokkal látják el őket, hogy milyen feladatokat tudnak otthon gyakorloni kutyáikkal, anélkül, hogy el kéne hagyni a biztonságos otthont.

– mesélte Nyíriné Kovács Mária, és hozzátette, hogy:

Attól, hogy a mostani ismereteink szerint a kutyák nem kapják el a koronavírust, és nem is hordozzák azt,

a bundájuk még kockázatot jelenthet,

mert az nincs kizárva, hogy onnan átvegye magára az ember a vírust.

Ezért nagyon fontos, hogy séták után fertőtlenítős kendővel töröljék át a kedvencek szőrét, illetve tappancsaikat szappanos vízzel mossák meg.

A mostani időszakban nem ajánlott egymás kutyáját simogatni, a szőrön megtapadó vírus miatt.