Az igazságügyi bizottság támogatta Juhász Miklós alkotmánybíróvá választását

2020.03.23. 12:45

Támogatta Juhász Miklósnak, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének alkotmánybíróvá választását az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hétfőn.

Az MTI beszámolója szerint az alkotmánybíró-jelölt a bizottsági ülésen azt mondta,

  • jogi diplomájának megszerzése után az 1980-as évek első felében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon volt bíró, ahol megtanulta, hogy csak a törvényeknek és a saját lelkiismeretének alárendelve végzi munkáját. 
  • a rendszerváltás időszakában képviselt vállalatokat és önkormányzatot is, ekkor megismerte a közigazgatás logikáját, a közpénzekkel gazdálkodást,
  • tíz éve pedig a GVH elnöke, és ez a munkakör is inspirálta jogi gondolkodását.

Képviselői kérdésre válaszolva elmondta, hogy álláspontja szerint a digitális világ túlzottan felforgatta a magánszférát, amelyet ezért nagyobb védelemben kellene részesíteni, csakúgy, mint a közösségeket. A GVH is több döntésében foglalkozott ezzel a problémával, például a személyes adatok olyan jellegű felhasználásával, amelyről a fogyasztókat nem tájékoztatták.

A bizottság kormánypárti többsége  8 igen szavazattal támogatta Juhász Miklós alkotmánybíróvá választását. A bizottság 3 ellenzéki tagja nemmel szavazott.

Budapest, 2020. március 23. Juhász Miklós alkotmánybíró-jelölt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán termében 2020. március 23-án. A bizottság támogatta Juhász Miklós alkotmánybíróvá választásátForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Juhász Miklós 1976-ban szerzett jogi diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1976-1985 között a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dolgozott fogalmazóként, majd bíróként. 1983-tól 1984 végéig megbízott elnökhelyettese volt a XVIII-XIX. kerületi bíróságnak. 1985-től négy éven át egy magyar-nyugatnémet vegyes vállalat jogtanácsosaként tevékenykedett, később a vállalat vezérigazgató-helyettese lett. 1990-től a Budapesti 1. számú Ügyvédi Iroda ügyvédje, 1997-től társaival, majd 2001-től saját néven ügyvédi irodát működtetett.

Juhász Miklós a március elején Balsai István alkotmánybíró halálával megürült helyet töltheti be a tizenöt tagú Alkotmánybíróságban, ha az Országgyűlés megválasztja.