Újra téliesebbre fordul az időjárás, ezért a közútkezelő visszavált téli üzemmódra, és elvégzi a szükséges síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. Az autósokat arra figyelmeztetik, hogy nyári abroncsokkal az esetleges hófúvással érintett területeken ne induljanak el.

Arra kérik a közlekedőket, hogy a jelenlegi koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben fogadják meg a hatóságok kérését, tanácsait, és ha tehetik, maradjanak otthon!

Akiknek mindenképpen útra kell kelniük a havazásban érintett területeken, tőlük fokozott óvatosságot kérnek, illetve azt, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről. Az elmúlt hetek tavaszias időjárása nyomán sokan már lecserélték téli gumijaikat, nyári abroncsokkal ugyanakkor a havazásban, esetleges hófúvással érintett területeken nem javasolják az elindulást a szakemberek.

Járókelő a hóesésben Debrecenben 2020. március 23-ánForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: a középső országrészben hózáporokból kis területen eshet 1-2 centiméter hó. Szintén a kora reggeli óráktól kelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat - folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges). Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén akár 5,6 centiméter tapadó hó eshet nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában lehet számítani. A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat (főként estétől).

A havazás veszélye miatt Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Baranya megyére a hófúvás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.