Dömötör Csaba: Az emberek védelmét szolgáló döntések gyors meghozatalához szükséges a veszélyhelyzet

Koronavírus, vírus, Budapest, előtte-utána
Parlament előtt
Vágólapra másolva!
Egészen március 26-ig van érvényben a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyet Magyarországon, ennek meghosszabbításáról az Országgyűlésnek kell döntenie. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt M1-nek adott interjújában hangsúlyozta, az ellenzék nem támogatta hétfőn a veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelyre az emberéletek és a munkahelyek védelmét szolgáló döntések gyors meghozatala miatt lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba elmondta, mivel a parlamentben nem támogatták, hogy rendkívüli sürgősséggel, már kedden elfogadják a veszélyhelyzet meghosszabbítását, így ez jövő keddig halasztódik.

Az államtitkár kiemelte: a kormány a köztes időben is mindent megtesz azért, hogy a szükséges döntéseket mielőbb meghozza, ezért minden jogi lehetőséget mérlegel majd, és azokat kimeríti.

Dömötör Csaba szólt arról is, hogy

a törlesztések felfüggesztése automatikus,

viszont aki akar, törleszthet tovább az eredeti feltételeknek megfelelően. Ezt jelezni kell a banknak, és várhatóan ezt elektronikus felületeken meg lehet majd tenni - mondta el, rámutatva arra is, a törlesztés felfüggesztése nem járhat azzal, hogy magasabb lesz a törlesztőrészlet.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Dömötör Csaba a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról elmondta:

nem igaz az ellenzék egyik fő felvetése, hogy a kormány teljhatalmat kap.

Világosan ott van az előterjesztésben, hogy a rendkívüli jogosítványok a járvány megelőzésére, felszámolására és a káros gazdasági hatások kivédésére szolgálnak - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: a szakorvosok se tudják megmondani, hogy hány hónapos küzdelemre kell berendezkedni, és ezért sem szerepelhet konkrét határidő a javaslatban.

Dömötör Csaba azt mondta, hétfőn kiderült, hogy milyen széles a politikai összefogás a járványellenes küzdelemben. Sajnos az ellenzék nem gondolja úgy, hogy félre kellene tennie a pártpolitikai megfontolásait - tette hozzá.