Hatalmas egészségügyi szállítmány érkezett Magyarországra, elmarad az olimpia, Olaszországban talán tetőzik a járvány

koronavírus, vírus, Budapest, járvány, maszk, belváros
Vágólapra másolva!
187 a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, a járvány továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában van. Az Operatív Törzs napi tájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre többen hagyják el szabálytalanul a karantént. Orbán Viktor miniszterelnök arról számolt be, hogy Kína jóvoltából több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elárulta, hogy ezen felül is lesz még szállítmány az ázsiai országból. Abe Sinzo japán miniszterelnök bejelentette, elmarad a tokiói nyári olimpia. Kedden is összefoglaltuk, mi történt itthon és a világban a világjárvány ideje alatt!
Vágólapra másolva!

187-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon. A hétfői adathoz képest kedden kevesebb volt az új eset, jelenleg is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 173 magyar állampolgár. Jelenleg Magyarországon igazoltan 187-en fertőzödtek meg: közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 173 magyar állampolgár. Az aktív esetek száma 158, mivel 8 ember elhunyt, 21 pegig meggyógyult. Azok, akik eddig meghaltak a járványban, idős emberek és/vagy krónikus betegek voltak.

Több mint 3 millió maszk, 100 ezer teszt, 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából. A teljesen megrakodott repülőgép egyebek mellett 86 lélegeztetőgépet, 100 ezer védőruhát, 100 ezer pár kesztyűt, 100 ezer tesztet és több mint 3 millió orvosi maszkot hozott Magyarországra. A hírt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be közösségi oldalán. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később azt közölte, hogy ezen felül több száz tonnányi, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszköz érkezik Kínából.

Egyre többen szegik meg a karantén szabályait. Az Operatív Törzs napi tájékoztatóján elhangzott, hogy jelenleg 4207-en vannak hatósági házi karanténban. Összesen eddig 177 szabálytalanságot állapítottak meg, 24 emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 130 emberrel szemben szabálysértési feljelentést tettek. Lakatos Tibor kitért arra is, hogy megjelentek Magyar Közlönyben azok a rendeletek, amelyek az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági intézkedéseket tartalmazzák.

Az ellenzék miatt hatályukat fogják veszteni a rendkívüli intézkedések. Hétfőn az ellenzék elutasította, hogy a parlament gyorsított menetrendben szavazhasson a kormány koronavírus ellen védekekezésről szóló törvényjavaslatáról, így a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. A kabinet a szavazást megelőzően arra kérte politikai ellenfeleit, hogy tegyék félre a politikai vitákat, és támogassák a beadványt - nem sok sikerrel. Emiatt speciális jogi helyzet alakult kii a rendkívüli rendelkezéseket illetően, ugyanis azok hatályukat vesztik. "A kormánynak az a feladata, hogy mérsékelje az ellenzék által okozott károkat" - reagált Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a történtekre, hozzátéve, hogy szerdán nézi meg a kormány, mit lehet tenni a kialakult helyzetben.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Négyszázezer fölé emelkedett világszerte a koronavírus-fertőzöttek száma. A legtöbb új esetet Olaszország mellett az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Németországban regisztrálták. A halálos áldozatok száma a világon több mint 17 ezer, és több mint 103 ezren gyógyultak már meg.

Elhalasztják a tokiói nyári olimpiát a koronavírus miatt. Az eseményre jövő nyáron kerülhet sor - jelentette be Abe Sinzo japán miniszterelnök, hozzátéve, hogy legkésőbb 2021 fogják megrendezni az eseményt. A döntés hátterét kimerítő cikkben foglaltuk össze.

Szerdától teljes kijárási tilalom lesz Romániában. Holnaptól az éjszakai kijárási tilalmat kiterjesztik a nappalokra is - jelentette be rendkívüli sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis államfő. A rendelkezés értelmében csak munkába, gyógyszertárba, vagy élelmiszerboltba lehet menni, a 65 év felettiekre viszont teljes tilalom vonatkozik. Az államfő bejelentette azt is, hogy bevezetik a karanténban lévő személyek elektronikus felügyeletét. A rendszer azonnal jelzi majd, ha valaki megszegi a vesztegzárra vonatkozó szabályokat.

Harmadik napja nincs új rekord Olaszországban. A hétfői adatokhoz képest nőtt az új fertőzöttek száma kedden Olaszországban, az eddigi rekordtól azonban elmaradt, 5249 beteget diagnosztizáltak. Mindenképpen jó hír: a járvány kitörése óta nem fordult elő, hogy három egymást követő napon nem született új csúcsérték. A mediterrán országban eddig 69 176-an fertőződtek meg, 6 820-an haltak meg, 8326-an gyógyultak meg. Olaszországban megállt az élet: Giuseppe Conte miniszterelnök a hétvégén bejelentette, hogy ezentúl kizárólag a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll. Nyitva maradtak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárták.

Spanyolországban nő a fertőzöttek száma. 497-en haltak meg az elmúlt egy nap során koronavírus-fertőzés következtében. A hivatalos adatok szerint az eddig regisztrált fertőzöttek száma kedden 4749-el emelkedett, és meghaladta a 39 ezret. Közülük 22 ezer ember került kórházba, több mint 2600 beteget intenzív osztályon ápolnak. A halálos áldozatok száma 2808, míg a gyógyult pácienseké 3794. A fertőzöttek között 5400 egészségügyi dolgozó van.

Önkénteseket toboroznak a britek. Negyedmillió önkéntest toboroz a brit kormány az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó munka segítésére, és Londonban új, átmeneti járványkórház nyílik. Az előző 24 órában 87-tel 422-re emelkedett a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában, a fertőzöttek száma 8077.

Franciországban szuperexpresszek szállítják a betegeket. A francia kormány a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít további betegek áthelyezésére. A járvány kezdete óta Franciaországban diagnosztizált 20 ezer betegből 9 ezren szorulnak kórházi ápolásra, és közülük több mint 2 ezren vannak intenzív osztályokon. A halálesetek száma 862.

Németországban továbbar is alacsony a halálozási arány Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, de a vírus okozta betegség súlyos eseteinek kezelésére szolgáló kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány, így Szászország tartomány a római vezetés felkérésére igyekszik közreműködni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében. Németországban kedd este 31 370 volt a regisztrált fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint, a halálesetek száma 133, vagyis a halálozási arány 0,4 százalék körül van.

Szigorítanak a szlovákok. Hétfőn újabb 19 embernél mutatták ki a Covid-19 fertőzés kórokozóját Szlovákiában, és így 204-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Igor Matovic, a szombaton beiktatott új szlovák kormányfő a járvány terjedése miatt kedden újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be, keddtől az utcán mindenkinek kötelezően maszkot kell viselnie.

Iránban bezártak az imahelyek. Otthon maradt az iráni kormányzati alkalmazottak fele kedden a súlyosbodó a koronavírus-járvány miatt, zárva tartanak az iszlám legszentebb helyei az országban. Iránban eddig 23 049-en fertőződtek meg, és 1812-en vesztették életüket.

Kijárási tilalmat rendeltek el Egyiptomban.

Nő a fertőzöttek száma Oroszországban. Moszkva első számú járványkórházában keddre meghalt a második koronavírus-fertőzött beteg, egy 69 éves asszony, aki a Portugáliából hazatért lányától kapta el a Covid-19 betegséget. A boncolás megállapította, hogy a halált közvetlenül most sem a SARS-CoV-2 vírus, hanem végső stádiumba lépett rákbetegség okozta. A kedden kiadott orosz hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 57-tel, 495 főre nőtt. Az érintettek közül 290-en Moszkvában tartózkodnak.