Halász János: Csak a kormánypártokra számíthatnak az emberek a vírus elleni küzdelemben

2020.03.24. 10:57

A koronavírus elleni küzdelemben csak a kormánypártokra számíthatnak az emberek, az ellenzék továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akar küzdeni. A széthúzás helyett most összefogásra van szükség, hogy így több ember életét lehessen megmenteni – mondta Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben.

Halász János, a Fidesz képviselője azt mondta a vírus már bárhol és bárkiben ott lehet. A cél, hogy lassítsuk a járvány terjedését, és egy időben kevesebb legyen a súlyos beteg – tette hozzá. Halász elmondta, hogy ebben a küzdelemben csak a kormánypártokra számíthat, az ellenzék továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akar küzdeni. A széthúzás helyett most összefogásra van szükség, hogy így több ember életét lehessen megmenteni - tette hozzá. Az ellenzék nélkül is legyőzzük ezt a válságot, mivel a kormány már most is több olyan lépést hozott, ami segít a családoknak – mondta Halász János. A politikus részletesen ismertette az eddig bejelentett 11 gazdaságvédelmi lépést.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában közölte, hogy  az ellenzék egyrészt magyarázkodik, hogy miért nem szavazták meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Másrészt pedig az ellenzéki pártok azon marakodnak, hogy melyikük mondta hamarabb azokat a kormányzati döntéseket, amiket meghozott a kabinet - tette hozzá. Tállai közölte, a kormány biztosította a védekezés számára a korlátlan forrásokat. Elmondta azt is, hogy körülbelül hétmillió hitelügyeletet érint a meghozott fizetési moratórium.

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint csak a kormánypártokra számíthatnak az emberek a koronavírus elleni védekezésbenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A meglévő munkahelyek védelme a legfontosabb

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint Tóth Bertalan (MSZP) egy utólagos magyarázatot adott elő, hogy miért döntöttek úgy, ahogy hétfőn. Teljesen valótlan, hogy teljhatalmat kapna a kormány, ráadásul egyetlen szakember sem tudja megmondani, hogy meddig tarthat a járvány – tette hozzá. A politikus kijelentette, hogy  Karácsony Gergely is rendeletekkel irányít, az ellenzék mégsem tett egyetlen kijelentést ezzel kapcsolatban. Dömötör Csaba elmondta, hogy az eddigi meghozott intézkedések a meglévő munkahelyek megvédését szolgálják. Dömötör közölte, hogy a kormány minden döntést meghoz, ami az emberek egészségének megőrzését és a gazdasági helyzetének a javulását szolgálja.

Álszent és hipokrita az ellenzék

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára Mellár Tamás (Párbeszéd) felszólalására reagálva azt közölte, hogy a kormány Európában is az elsők között hozott jelentős gazdaságélénkítő lépéseket. Közölte, hogy pont azokban a szektorokban léptek, ahol nagyon nehéz helyzet keletkezett. Az eddig meghozott intézkedések nagyon sok embernek segítenek, és készek vagyunk újabb lépéseket is tenni – mondta a politikus. Szólt arról is, hogy az alapjövedelem bevezetése felelőtlen intézkedés, mivel az feltétel nélkül járna, így a leggazdagabbak is kapnának.  Orbán Balázs szólt arról is, hogy az ellenzék álszent és hipokrita módon nem járult hozzá a veszélyhelyzet meghosszabbításához.

Orbán Balázs: Az ellenzék álszent és hipokrita módon nem járult hozzá a veszélyhelyzet meghosszabbításáhozFotó: Szabó Gábor - Origo

Orbán Balázs Brenner Kolomannak (Jobbik) adott válaszában elmondta, hogy mindenki emlékezni fog arra, hogy mi történt ebben a házban, hogy ebben a vészterhes időben nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Teljes képtelenségnek nevezte, hogy a Jobbik olyan rendkívüli intézkedéseket követel, amiket nem lehetne megtenni a veszélyhelyzet meghosszabbítása nélkül, miközben az utóbbit nem támogatták.  Csak egy dolguk lett volna, hogy megnyomják a gombot, amit Önök tettek, azzal csak a jogbizonytalanságot növelik - mondta a politikus. Alapvető szövegértési problémái vannak az ellenzéknek, mivel sem a javaslatot, sem az Alaptörvényt nem olvasták, így bármikor dönthetett volna a felhatalmazás visszavonásáról - mondta Orbán Balázs. Az ellenzék csak zsarolási pozícióban szeretett volna lenni, és ez a legfőbb bajuk – tette hozzá.

Nem lesz ellátási zavar

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Bősz Anettnek (DK) válaszolva közölte, a kormánypártok több ellenzéki javaslatot befogadtak az ellenzéki pártoktól. Az államtitkár elképesztő hisztériának nevezte, amit az ellenzék csinál, ráadásul ez a kórus a nemzetközi színtéren is megjelent. A politikus kijelentette, hogy nagyon bíztató, hogy a meglévő egészségügyi felszerelésekhez újabbak érkeznek. További szállítmányokat kötöttünk le, és nem lesz ellátási zavar – tette hozzá. A cél, hogy ne jelentkezzen annyi beteg a magyar egészségügyben, amennyit már nem lehet ellátni – mondta Völner Pál.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Csárdi Antalnak (LMP) válaszolva azt mondta, hogy folyamatosan biztosítják az egészségügyben dolgozóknak a megfelelő védőfelszereléseket. Miközben a világban rendkívüli intézkedések vannak, addig a magyar ellenzék nem járult hozzá ahhoz, hogy már a keddi napon döntsenek a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. mindez egy nagyon felelőtlen magatartás az ellenzék részéről – mondta a politikus.