Magyarország megelőzte az óvintézkedésekkel az európai országokat

koronavírus, Német-Francia határ
German police officers control motorists at the French-German border between Kehl and Strasbourg, on March 16, 2020 in Kehl. - Germany has reintroduced border controls with France, Austria, Switzerland, Luxemburg and Denmark from March 16, 2020 due to the coronavirus crisis, interior minister Horst Seehofer said the day before. (Photo by PATRICK HERTZOG / AFP)
Vágólapra másolva!
A V4NA nemzetközi hírügynökség összegyűjtötte, hogy a különböző európai országokban az első koronavírusos beteg regisztrálásától számítva hányadik napon hozták meg a kormányok a különböző korlátozásokat.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány idején éles viták zajlanak arról, vajon időben meghozták-e az európai országok a szükséges intézkedéseket a járvány megfékezésére. A V4NA utánajárt annak, hogy az egyes európai országokban az első fertőzött megjelenéséhez képest mikor hozták meg a legjellemzőbb óvintézkedéseket.

A veszélyhelyzetet Magyarországon az első regisztrált eset utáni 7. napon, Lengyelországban a 9. napon, Csehországban a 13. napon hozták meg. Ugyanezt az intézkedést Belgiumban a 37. napon, Spanyolországban a 45. napon jelentették be, ekkor egyébként kijárási tilalmat is elrendeltek. Miután Magyarországon nagyon hamar meghozta a kormány az óvintézkedéseket, a kijárási tilalmat eddig nem kellett bevezetni. Ahhoz, hogy ez így maradjon, az kell, hogy az emberek betartsák a kéréseket, akiknek kell, maradjanak otthon a veszélyhelyzet idején..

Olaszországban, a koronavírus által leginkább sújtott uniós tagállamban január 31-én regisztrálták az első két koronavírus-pozitív beteget. Az olasz kormány 38 nappal ezután hirdette ki a teljes országra a karantént. Ugyanezt az intézkedést Nagy-Britanniában az 52. napon jelentette be Boris Johnson miniszterelnök.

Fontos eleme a vírus elleni védekezésnek az iskolák, egyetemek bezárása is. Olaszországban a diákok a vírusválság 34. napján álltak át a digitális tanításra. Ugyanezt az intézkedést Csehországban a 10. napon, Lengyelországban és Magyarországon a 12. napon, Ausztriában a 21. napon, Németországban és Svédországban pedig (az egyetemek tekintetében) a 45. napon tették meg. Belgiumban először csak az általános iskolákat zárták be, 37 nappal az első fertőzött megjelenése után, az egyetemeket akkor még nem, mostanra viszont ott is teljes mértékben átálltak a digitális távoktatásra.

Franciaországban március 16-tól zártak be az iskolák és az egyetemek is, a nyugat-európai állam ekkor már az 52. napon tartott a fertőzés megjelenésétől kezdve.

Európa-szerte az éttermeket, bárokat és szórakozóhelyeket is be kellett zárni a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Ez Magyarországon a 13. napon, Lengyelországban és Ausztriában a 14. napon, Olaszországban a 37. napon, Spanyolországban a 44. napon, Franciaországban az 54. napon történt meg az első regisztrált koronavírusos esethez képest.

Hasonló intézkedéseket kellett meghozniuk a kormányoknak a rendezvényeket illetően, ahol a legnagyobb a csoportos vírusfertőzés esélye. Magyarország a 7., Lengyelország a 8. napon, Ausztria a 14. napon, Spanyolország a 28. napon, Olaszország a 37. napon, Svédország a 40. napon, Belgium és Németország a 42. napon lépett. A szakemberek figyelmeztetése ellenére az Egyesült Királyság az 52. napon Franciaország pedig csak az 56. napon intézkedett.

Hasonlóan lényeges aspektusa a védekezésnek a határok lezárása is, amely ugyanakkor az unió egyik alapelvét, a nyitott határok elvét veszélyezteti. Ausztria az Olaszországgal közös határszakaszát 18 nappal az első fertőzött megjelenése után zárta le, de a többi határát csak egy héttel később. Lengyelország az első fertőzéstől számított 10. napon, Magyarország a 13. napon, Csehország a 15. napon intézkedett a határzár bevezetéséről. Spanyolország az első eset regisztrálása utáni 45. napon hozta meg ezt a döntést, Németország a 49., Franciaország pedig csak az 56. napon rendelt el határzárlatot - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A worldometer koronavírus-adatbázisa szerint kedden éjfélkor világszerte 418 273 fertőzött volt. A megerősített fertőzések számát tekintve továbbra is Kína jár az élen, 81 171 regisztrált esettel. Az európai országok közül Olaszországban, illetve Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet: az előbbi államban 69 176, az utóbbiban 42 058 a regisztrált koronavírusos betegek száma. Németországban jelenleg 32 991, míg Franciaországban 22 304 fertőzött van.