Most cselekvőképes, stabil kormánya van Magyarországnak, 2008-ban nem volt

Vágólapra másolva!
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerdai videóelemzésében azt járta körbe, hogy a mostani válság lényegesen jobb állapotban érte Magyarországot, mint a 2008-as. Ennek okairól kérdeztük a politológust, aki a politikai stabilitásra hívta fel a figyelmet. Szerinte az Orbán-kormány Gyurcsányékkal ellentétben önállóan tudja kezelni a koronavírus okozta válságot, és nem lesz szükség külső segítségre, mint a 2008-as válság idején.
Vágólapra másolva!

Mai videóelemzésében azt járta körbe, mi lenne, ha a koronavírus-járvány a 2008-2010-es gazdasági és politikai állapotban, a második Gyurcsány-kormány alatt érte volna Magyarországot. "Belegondolni is rossz" - foglalta össze a véleményét. Mire alapozza ezt?

Deák Dániel: Erre a negyedévre sok európai ország - akár - tízszázalékos gazdasági visszaeséssel számol a koronavírus-járvány megfékezését célzó óvintézkedések miatt. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt hetekben nagyon sok vállalkozás padlóra került, a turizmus, a vendéglátóipar és szórakoztatóipar pedig gyakorlatilag "megállt". Magyarán: nagyon sok tényező mutat abba az irányba, hogy hasonló válsággal nézünk szembe, mint 2008-ban. Annyi a különbség, hogy ezúttal nem strukturális okok, hanem egy külső tényező vezetett ide. Ez a kiindulóhelyzet.

Ha megnézzük, hogy Magyarország milyen helyzetben volt a 2008-as gazdasági világválságot megelőzően, akkor az látjuk, hogy 2007-ben rendkívül magas, 18 százalék volt a munkanélküliség. Emellett évről évre nőtt az államadósság, mindig három százalék fölé kúszott az államháztartási hiány, a foglalkoztatottság pedig európai viszonylatban nagyon alacsony volt. Magyarán

Nem volt gyakorlatilag semmilyen tartaléka az országnak.

A felkészületlenséget csak az ország gazdaságára, vagy a politikára is érti?

Deák Dániel: Mindkettőre. A válság politikailag és gazdaságilag is felkészületlenül érte Magyarországot, aminek következtében az ország nem tudta önerőből kezelni a problémát. Az akkori kormány rögtön az IMF segítségét kérte, és az Európai Unió különböző mentőcsomagjaihoz folyamadott.

Annak köszönhetően, hogy az elmúlt tíz évben Magyarország politikai értelemben stabil volt, és most is az, valamint, hogy gazdaságpolitikai szempontból egy sikeres korszakon vagyunk túl, fel tudott halmozni annyi erőforrást és tartalékot a költségvetésben, hogy az

önállóan tudjunk kezelni egy ilyen válságot, és nem kell külső segítséget kérnünk.

A miniszterelnök is erre utalt az Országgyűlésben, amikor azt mondta, hogy talpra fogunk állni. Orbán Viktor szavaiból az derült ki, hogy a stabil politikai időszaknak köszönhetően ezt a válságot a 2008-assal ellentétben önerőből meg tudjuk oldani. Már látszanak is a kormányzati intézkedések, amelyeket a járvány első hetében hozott meg a kormány.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Forrás: Facebook

Említette a 2010 előtti baloldali kormányokat. A mostani, ideológiailag sokszínű ellenzék hogyan tudná kezelni ezt a rendkívüli helyzetet?

Deák Dániel: Ha visszagondolunk a 2008-as válságkezelés időszakára, akkor azt látjuk, hogy gazdasági téren nem volt jó állapotban az ország, és gyakorlatilag mindenféle tartalék nélkül kellett megbirkózni a kihívással. Emellett instabil volt a politikai rendszer, nagyon komoly erkölcsi-morális válság nehezítette a kormányzást. A 2006-os megszorítócsomag és Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét követően a kormánypártok - az MSZP és az SZDSZ támogatottsága - meredeken zuhant. Ez pedig kormányválságokat, és koalíciós küzdelmeket eredményezett. A Gyurcsány-kormánynak nem volt világos víziója, nem volt világos politikai irányvonala. Magyarán

ebben az időben az országnak nem volt cselekvőképes kormánya, ami egy válságidőszakban talán a létező legnagyobb probléma.

Hiszen ha nincsen cselekvőképes, határozott kabinet és miniszterelnök, akkor képtelenség bármilyen válságot egyáltalán kezelni, nemhogy hatékonyan kezelni. Hatalmas szerencséje Magyarországnak, hogy most politikai stabilitás van: a kormányzat cselekvőképes, a miniszterelnök - az államapparátussal közösen - rögtön felmérte a helyzet súlyosságát, és azonnal meghozta a szükséges intézkedéseket a járvány legyőzése és a komolyabb gazdasági-társadalmi válság elkerülése érdekében.

Említette a járvány megfékezését. Mi a véleménye a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslata körüli politikai vitákról, az ellenzék hozzáállásáról, politikusaik szerepléséről, megnyilvánulásairól?

Deák Dániel: Európában az a trend, hogy az ellenzéki pártok - jellemzően - együttműködnek a kormánypártokkal a bajban. Ez Magyarországon sajnos nem így van. A hétfői, parlamenti vitanapon az ellenzék nem támogatta a "koronavírus-törvényt", ami azt mutatja, hogy

igyekeznek kivonni magukat a válságkezelésből.

A miniszterelnök is erre utalt a parlamentben: a kormány nélkülük is tudja majd kezelni a problémát. Az ellenzéki pártok felelőtlenül viselkednek: cserben hagyják azokat a választópolgárokat, akik rájuk szavaztak az országgyűlési választáson.

Lehet-e rájuk nézve ennek valamiféle politikai következménye?

Deák Dániel: Ezzel csak azt érik el, hogy a támogatottságuk tovább fog csökkeni. Hiszen ha megnézzük, hogy mi történt akkor, amikor hasonló nemzeti sorskérdésekben ugyanígy politizáltak, akkor azt látjuk, hogy nem tudták érdemben növelni támogatottságukat. Nem véletlenül: a társadalmi elvárás ugyanis az, hogy az ellenzéki pártok működjenek együtt a kormánnyal a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzőjének videóelemzését itt tudja megnézni: