Elhalasztja az E.ON és az ELMÜ a nem feltétlenül fontos hálózati beavatkozásokat, csak a szükséges esetekben végeznek majd ilyen munkát. Mindezt azért teszik, hogy lehetőleg senki se maradjon, még rövid ideig sem áram nélkül az otthonában.

Ahogy az E.ON közleményében fogalmaz, mindent elkövetnek majd azért, hogy hozzájáruljanak a koronavírus terjedésének megelőzésére tett országos lépésekhez.  Pont ezért az elmúlt másfél hétben egyesével felülvizsgálták azokat a korábban tervezett hálózati beavatkozásokat, melyek az ügyfelek számára áramszünettel járnának. Ezeket a munkálatokat még az új koronavírus járványt megelőzően hirdették meg, de a kialakult helyzetre való tekintettel ezeket átszervezik.

A következő időszakban arra törekszenek majd, hogy 

minél kevesebb, csak a valóban feltétlenül szükséges beavatkozást végezzék el, hiszen a jelenlegi helyzetben sokan vannak most otthon. 

Minden esetben egyedileg vizsgálják meg, hogy ellátásbiztonsági szempontból jelent-e kockázatot a halasztás, a tervezett üzemszünet kiket érintene, például hatással lenne-e gyógyszertár vagy élelmiszerbolt működésére, és mennyi az ellátás nélkül elfogadható időtartam a nem halasztható esetekben.

Az E.ON azt már korábban bejelentette, hogy az ügyfélszolgálati irodáit ideiglenesen bezárja, és hogy senkinél sem kapcsolja ki tartós számlatartozás miatt az áramot, illetve több halasztható tevékenységet, köztük a fogyasztásmérők leolvasását is leállította.

Az ELMÜ is halasztja a karbantartásokat

Hasonlóan döntött az ELMÜ-ÉMÁSZ csoport is. Ahogy a cég közleménye fogalmaz: az elmúlt másfél hétben a szakembereik egyesével felülvizsgálták azokat a korábban tervezett hálózati beavatkozásokat, melyek az ügyfelek számára áramszünettel járnának. 

Ezeket a munkálatokat még az új koronavírus járványt megelőzően hirdették meg az érintetteknek, a kialakult helyzetre való tekintettel az ügyfelek kényelme érdekében azonban átszervezik ezeket - írják.

A cég szakemberei arra törekszenek, hogy minél kevesebb, csak a valóban feltétlenül szükséges beavatkozást végezzék el, hiszen a jelenlegi helyzetben sokan vannak most otthon. Éppen emiatt azonban az áramellátás biztonságának folyamatos garantálása is kiemelten fontos.

Minden esetben egyedileg vizsgáljuk meg, hogy ellátásbiztonsági szempontból jelent-e kockázatot a halasztás, a tervezett üzemszünet kiket érintene és mennyi az ellátás nélkül elfogadható időtartam a nem halasztható esetekben  - derül ki a közleményből.

Az ELMŰ Hálózati Kft. (ÉMÁSZ Hálózati Kft.) emellett további intézkedésig elhalasztott minden gyengeáramú rendszerfejlesztéshez szükséges beavatkozást és nagyszámú rekonstrukciót.