Koronavírus-fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre

koronavírus, mentő, mentős, mentőautó, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Szent László kórház, járvány, vírus
Vágólapra másolva!
Koronavírus-fertőzés gyanújakor a háziorvos mentőt küldhet a házhoz mintavételre annak érdekében, hogy egy potenciális fertőzött még a mintavétel miatt se utazzon sehová, hanem otthonában várja meg a vizsgálat eredményét. Az eredményről a háziorvos telefonon keresztül értesíti az adott személyt - írja a kormányzati tájékoztató honlap.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet.

A laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma,

mert a vírus már csoportos fertőzés útján terjed, bárki átadhatja bárkinek. Sokan lesznek fertőzöttek, akiknek otthoni karanténban kell maradnia, kórházba csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők. A járványt tehát a laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelmű szükségét látja annak, hogy laboreredménnyel erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzésgyanús személy otthonához.

Ennek is az a célja, hogy a járványt lassítsuk, és a koronavírus-gyanús személyt szigorúan otthonában tartsuk,

még a mintavétel miatt se kelljen neki sehová utaznia, semmilyen egészségügyi intézményt felkeresnie.

Az Országos Mentőszolgálatnál a mintavételre külön erre a célra kijelölt egységek dolgoznak.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

A mintavételt a fertőzésgyanús személy telefonos kikérdezése után a háziorvos rendeli el, lehetőség szerint megyei tisztifőorvosi konzílium után. A vizsgálatot elrendelheti továbbá infektológus vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott határozat is.

A mentők a megrendelt mintavételt a koronavírus-gyanús személy előzetes telefonos értesítését követően annak otthonában végzik el.

A mentők torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát.

A mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit is enni és inni.

A mentők a levett minta területileg illetékes laborhoz való juttatását is megszervezik. A laborvizsgálat eredményéről a háziorvos kap értesítést.

A háziorvos ezek után telefonon értesíti a vizsgált személyt, akinek a laborvizsgálat eredményének közléséig otthon kell maradnia.

Amennyiben a laborvizsgálat eredménye szerint a személy koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia.

Az Országos Mentőszolgálat videója a helyszíni mintavételről:

Ha a laborvizsgálat megerősíti, hogy a vizsgált személy koronavírus-fertőzött és tüneteire, állapotára való tekintettel kórházi ellátást igényel, akkor a mentők kórházba szállítják őt, ahol megkap minden szükséges ellátást.